Ambasador Sorensen dao intervju za TV Pink u emisiji “Zabranjeni forum”

 Šef Delegacije Evropske unije / Specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen bio je gost emisije “Zabranjeni forum” na TV Pink BiH, u četvrtak 25. septembra. On je govorio o perspektivi Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, predstojećim općim izborima u BiH, te aktivnostima Delegacije EU / EUSR-a u BiH.
 
Osvrnuvši se na aktuelnu poziciju BiH u EU integracijama, 17 dana prije općih izbora u oktobru, ambasador Sorensen je rekao: “Za nas je vrlo jasno da je BiH dio Evrope i to je svakako zemlja koja ima perspektivu da se pridruži Evropskoj uniji. Svih 28 članica EU žele da BiH bude dio EU. Ako mogu uporediti BiH s drugim zemljama u regiji; onda (susjedne) države napreduju malo brže od BiH, a ona (BiH) ne napreduju mnogo. Želimo da BiH slijedi druge zemlje u regiji i provodi ekonomske reforme. Tako vidimo trenutnu situaciju.”
 
Upitan da komentira mogućnost intervencije Evropske unije, kada je riječ o ustavnim promjenama u BiH, Sorensen je kazao da je prošlo vrijeme međunarodnih intervencija. “To se neće više ponoviti. Što se tiče perspektive u EU, mi ćemo, naravno, navesti svoje stavove (…) i vjerujem da je to jedna od promjena koje su nastupile u posljednje tri godine. Pokušavamo izgraditi partnerski odnos sa potencijalnim i budućim članicama (EU). Sve što činimo temelji se na principu partnerstva, a to je ono što smo učinili i u slučaju ekonomskih reformi, tokom poplava, i tako dalje”, naglasio je Sorensen. Na pitanje kako uvjeriti građane u BiH da su izbori vrlo važni i da je potrebno da glasaju na predstojećim općim izborima, rekao je da građani prvo trebaju imati povjerenje. “Demokratija podrazumijeva učestvovanje, aktivno ili pasivno. Bilo da glasate ili odlučite da ostanete kod kuće, u oba slučaja utjećete na izbor zvaničnika. Zato smatramo da je bolje glasati nego ostati kod kuće. Bolje je biti aktivan i biti dio društva. Tako zemlje EU funkcioniraju i to su vrijednosti na kojima je stvorena EU. Nadamo se i vjerujemo da će građani u BiH i dalje biti zainteresirani da učestvuju (na izborima),” rekao je on.
 
Na pitanje kako komentira činjenicu da je uloga šefa Delegacije EU ojačana sa mandatom specijalong predstavnika EU  (EUSR) u cilju pomoći BiH na njenom putu u EU, te da se osvrne i na konkretne rezultatime te odluke, Sorensen je rekao: “Ne radi se o pojedincima, riječ je o timskom radu. Ono što smo izgradili u posljednje tri godine je jedinstven tim ljudi i na taj način, sve strukture EU-a su se okupile pod istim krovom.” Sorensen je rekao da i zvaničnici EU-a u Bosni i Hercegovini, kao i  bh. zvaničnici sada znaju više o tome šta treba očekivati i kako izgraditi partnerstvo, nakon što su se puno bolje upoznali.”Što se tiče konkretnih podataka, financijska pomoć (EU) u BiH je bila stvarno ogromna; nešto manje od 300 miliona EUSR u posljednje tri godine, potpisano je više od 400 ugovora  o pomoći (…) To su stvari koje se provode svakodnevno, a to je ono što ste dobili kroz partnerstvo, u posljednje tri godine “, naglasio je Sorensen.
 
Komentirajući rezultate EU Info centra, koji je počeo raditi u Sarajevu u junu 2014., Sorensen je izjavio: “Do sada, (centar) je ostvario fantastične rezultate. Nismo bili ekstravagantni – uspostavili smo mali centar u zgradi Delegacije EU. Imali smo više od 1.300 posjetilaca, 30 različitih grupa ljudi. Također odgovaramo na pitanja preko društvenih mreža. Do sada je to bilo dobro iskustvo.” Sorensen je najavio da će EU Info centri biti otvoreni u Brčkom, Mostaru i Banjaluci.
 

Europa.ba