Čistija voda i okoliš za građane Općine Živinice i Tuzlanskog kantona

Novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na području Općine Živinice su na današnjoj ceremoniji zvanično pustili u rad Melvin Asin, šef Kooperacija u Delegaciji Evropske unije u BiH, Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, i Hasan Muratović, načelnik Općine Živinice.

Ukupna vrijednost ovog važnog projekta za poboljšanje vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Općini Živinice i Tuzlanskom kantonu iznosi 7.2 miliona eura. Glavni ciljevi projekta su unapređenje zaštite životne sredine i doprinos razvoju lokalne privrede. 

Projekat je zajednički finansiran grantom iz IPA sredstva Evropske unije, sredstvima Švedske agencije za razvojnu saradnju (SIDA), kredita Svjetske banke te domaćim sredstvima. Evropska unija je u okviru programa IPA 2007 i IPA 2010 za ovaj projekat obezbijedila grant sredstva u iznosu od 3 miliona eura.
 
Kao rezultat toga, u okviru EU IPA 2007 izgrađena su četri kanalizaciona kolektora dužine 10 km u vrijednosti od 1.5 miliona eura, dok je postrojenje za mehaničko i biološko prečišćavanje otpadnih voda sufinansirano sredstvima EU iz IPA-e 2010 u iznosu od 1.5 miliona eura.  

Melvin Asin, šef Kooperacija u Delegaciji EU u BiH je tom prilikom izjavio: “Zadovoljstvo je učestvovati na nekom događaju gdje proslavljamo uspješan završetak projekta, kao što je to slučaj danas kada obilježavamo uspješan završetak projekta koji će unaprijediti zdravlje i životne uslove građana Tuzlanskog kantona. Kao zemlja koja teži da postane država članica Evropske unije, Bosna i Hercegovina mora nastaviti da unapređuje vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu, zbog zdravlja države i njenih građana naravno, ali isto tako i zbog napredovanja na svom putu ka evropskim integracijama. Dalji napredak u ovoj važnoj oblasti pomoći će da se poboljša kvalitet života građana ove zemlje i zadovolje potrebe koje Bosna i Hercegovina ima u pogledu daljeg usaglašavanja sa zakonima EU u oblasti okoliša.“

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Živinicama i prestanak korištenja septičkih jama rezultirat će značajnim smanjenjem nivoa zagađenja okoliša. Osim toga, spriječit će se dalje zagađivanje podzemnih voda koje služe kao resursi pitke vode za građane Tuzlanskog kantona.

Današnjoj ceremoniji također su prisustvovali direktorica SIDA-e Marie Bergstrom; direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Safet Harbinja, direktor firme STRABAG AG Moritz Freyborn i premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić.

Europa.ba