Ambasador Sorensen se sastao sa novim predstavnikom UNICEF-a u BiH

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen, danas se sastao sa novim predstavnikom UNICEF-a u BiH, Dr. Aymanom Abulbanom i novom zamjenicom predstavnika Annom Riatti.

Ambasador Sorensen i njegovi gosti su razgovarali o Programu EU za oporavak od poplava u BiH u kojem je UNICEF podizvođač.

Ambasador Sorensen je rekao:

”Želimo zahvaliti UNICEF-u za njihovu saradnju i podršku u provedbi Programa EU za oporavak od poplava, koji je vrijedan 42 miliona eura. Ovaj program je trenutno ključni prioritet za EU u Bosni i Hercegovini s obzirom na njegov direktni uticaj na živote ljudi pogođenih poplavama. Programu koriste UNICEF-ovi stručnjaci i znanje koje se odnosi na obnovu škola i vrtića, kao i osposobljavanje i upravljanje privremenim objektima za školovanje djece dok su u toku radovi na školskim zgradama.”

UNICEF-ova uloga u programu jeste da obezbjedi osnovni namještaj i materijal za nastavu za škole i vrtiće koji su obnovljeni u sklopu programa i da obezbjede i uspostave ”prostore pogodne za djecu” u privremenim školskim prostorijama (kao što su šatori ispred škola), gdje djeca mogu da planiraju i uče dok su u toku radovi na sanaciji.

Za više informacija o UNICEF-u u BiH, kliknite ovdje

Europa.ba