Izbori za Evropski parlament, 2014.

Od 22. do 25. maja 2014, izbori za Evropski parlament (EP) održani su u Evropskoj uniji. Bili su to 8. parlamentarni izbori od prvih direktnih izbora 1979. godine, a 375 miliona ljudi iz 28 zemalja imalo je pravo glasa.

Evropska narodna stranka (EPP), koja okuplja umjerene stranke desne orijentacije osvojila je ukupno 221 od 751 mjesta u Evropskom parlamentu, te je zaržala prednost koju je imala u prethodnom sazivu. Stranka evropskih socijalista i demokrata (PES) ostaje druga po veličini, sa 190 mjesta, što je dva manje nego prije. Najveći gubitak zabilježili su liberali (ALDE), čiji je udio smanjen sa 84 mjesta na 59, dok su Zeleni osvojili 49 mjesta, dvanaest manje nego prije.

Nacionalni front, ekstremna desnica na čelu sa Marine Le Pen i antievrospki UKIP, predvođen Nigel Farageom, zabilježili su dobre rezultate u Francuskoj i Velikoj Britaniji, ali ne dovoljno da bi ugrozili vodstvo glavnih stranaka. Ekstremne desna Slobodarska stranka Geerta Wildersa u Nizozemskoj ozbiljno je podbacila, kao i njemački neonacisti, koji su jedva ušli u EP, dok je Njemački evroskeptična alternativa za Njemačku (AFD) osvojila oko 6,5 posto glasova.

Za više informacija molimo posjetite: http://www.results-elections2014.eu/en/election-results-2014.html

Europa.ba