“Kreativno povezivanje” – škole, kina, pozorišta i muzeji zajedno za obilježavanje stogodišnjice / opšti pregled projekata koje finansira EU u sklopu programa Sarajevo 2014

 

British Council u Bosni i Hercegovini je danas u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine organizovao prezentaciju četiri projekta pod krovnim imenom „Kreativne konekcije“ (Connecting Creatively).

Ovo je jedna od aktivnosti Fondacije ‘Sarajevo srce Europe’ i programa kojeg finansira EU “Sarajevo 2014” za obilježavanje stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata.

Program “Sarajevo 2014”  obilježava stogodišnjicu početka Prvog svjetskog rata kroz film, ples, teatar i izložbe posvećene globalnoj kulturnoj povijesti, obrazovne aktivnosti i međunarodnu suradnju, promovirajući ideju integracije na Zapadnom Balkanu i zajedničke europske budućnosti.

Andy McGuffie šef Komunikacija i glasnogovornik u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini/EUSR-u se zahvalio British Council-u i svim uključenim partnerima za stvaranje tako maštovitog i uzbudljivog programa. “Program ima potencijal da dosegne jako puno ljudi u BiH, ali i šire, što se uklapa u ključne ciljeve EU, promocija regionalne i međunarodne saradnje.”

Programske aktivnosti „Kreativnih konekcija“ povezuju teatare, muzeje, film i škole s ciljem da pretoče ovaj zajednički rad  u održive rezultate i nakon 2014. godine, a uključuju projekte:

  • Connecting Film – suradnja sa Sarajevo film festivalom i Britanskim filmskim institutom; 
  • Connecting Theatres – suradnja sa Sarajevskim ratnim teatrom SARTR, Nottingham Playhouse i Teatrom ODA iz Prištine; 
  • Connecting Museums – suradnja s Historijskim muzejem Bosne i Hercegovine i Kraljevskim ratnim muzejem iz Londona; 
  • Connecting Classrooms – projekt koji povezuje škole iz Bosne i Hercegovine sa školama iz Škotske, Španjolske i Poljske.

Projekte koje provodi British Council u saradnji sa lokalnim i međunarodnim partnerima su predstavili: Larisa Halilović, direktorica British Council-a u Bosni i Hercegovini, Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo film festivala, Nihad Kreševljaković, direktor Sarajevskog ratnog teatra SARTR, Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine; Samir Avdibegović, menadžer za program i partnerstvo British Council-a u BiH, rukovoditelj Connecting Classrooms projekta.

Za više informacija, molimo posjetite ovu internet stranicu: http://www.britishcouncil.ba/connecting-creatively

Europa.ba