Svjetski dan očuvanja okoliša obilježen i otvaranjem izložbe “Saradnja za Naturu” u Sarajevu

 
U Multimedijalnom centru MAK Biblioteke Sarajevo (Alipašina 6a), na Svjetski dan zaštite okoliša  otvorena je atraktivna izložba pod nazivom „Saradnja za Naturu“.

JU Biblioteka Sarajevo domaćin je izložbe, koja je dio projekta Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima, finansiranog od strane SIDA-e, a kojim upravlja Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Izložba „Saradnja za Naturu“ će biti otvorena za javnost svaki radni dan od 8:00 do 18:00 sati, do 19. juna 2014. godine.

Bosna i Hercegovina svrstava se u red evropskih zemalja sa najvišim stepenom biološke raznolikosti. U prilog ovakvoj ocjeni ide veliki broj endema, ali i činjenica da u BiH postoje uslovi za opstanak značajnog broja ugroženih i rijetkih vrsta na nivou Evropske unije. U projektu “Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima u Bosni i Hercegovini“ zabilježeno je više od 200 vrsta i oko 60 tipova staništa iz Direktive o staništima iz Direktive o pticama.

Izložba Saradnja za Naturu predstavlja kolekciju vrsta i staništa potencijalnih područja Natura 2000 mreže u Bosni i Hercegovini.

Različiti domaći i strani stručnjaci doprinjeli su izložbi. Na jednom mjestu  prikazano je izuzetno bogatstvo flore, faune i različitih tipova staništa, a u posebno dizajniranoj interaktivnoj kućici, svi posjetioci mogu provjeriti svoje znanje o prirodi Bosne i Hercegovine, ali se i dobro zabaviti sa svojim mališanima.

Nakon predstavljanja glavnih ciljeva projekta i izložbe od strane koordinatorice projekta gospođe Nermina Skejović – Hurić, ispred Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, prigodnim govorom obratio se gospodin Martin Schieder, šef Operativne sekcije za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.
Riječi dobrodošlice uputila je i gospođa Alma Sarajalić, Direktorica JU Biblioteka Sarajevo, kao i  vođa projekta, Aleksander  Golob.

Na otvaranju izložbe bili su prisutni domaći i strani gosti, mediji, brojni eksperti i fotografi koji su bili uključeni u pripremu izožbe. Nevladine organizacije Naše ptice iz Sarajeva i Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banja Luke značajno su doprinjeli sadržaju izložbe. Dizajn i produkciju potpisuje studio ART7.

O ekološkoj mreži Natura 2000

Natura 2000 je jezgro očuvanja EU prirode i bioraznolikosti. Dva snažna evropska propisa čine temelj politike EU kao odgovor na tu obavezu isključivo na naučnoj osnovi – Direktiva o pticama i Direktiva o staništima. Cilj mreže je osigurati dugoročan opstanak najznačajnijih životinja i biljaka Evrope, kao i  njihovih okruženja u svim državama članicama. Ekološka mreža Natura 2000 omogućuje aktivnosti uz posebnu brigu za prirodu – putem održivog upravljanja, kako ekološki tako i ekonomski.
 
Mreža Natura 2000 je naučno utemeljen proces očuvanja prirode, koji je zakonski provediv i obuhvata potrebe društva.

Izložba „Saradnja za Naturu“ bit će dostupna u Mutimedijalnom centru MAK Biblioteke Sarajevo, Alipašina 6 a, od 6. do 19. juna 2014., svakim radnim danom od 08:00 – 18:00 sati.

Više informacija na www.natura2000.ba

Europa.ba