Ambasador Sorensen uručio humanitarnu pomoć za poplavljena područja u Bosni i Hercegovini

Šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen, uručio je danas humanitarnu pomoć za građane u poplavljenim područjima Bosne i Hercegovine.

“Naš trenutni prioritet je da pomognemo građanima koji čekaju evakuaciju iz poplavljenih područja i onima koji su izgubili svoje domove i trebaju hranu, odjeću i smještaj. Evropska unija je aktivirala Mehanizam civilne zaštite kako bi pomogla Bosni i Hercegovini da odgovori na teške poplave. Helikopteri i čamci stižu iz Slovenije, Luksemburga i Austrije zahvaljujući naporima Humanitarne kancelarije Evropske zajednice i njenog Centra za koordinaciju hitnih aktivnosti. Nastavićemo sagledavati mogućnosti za dodatnu pomoć. Zadivljen sam radom ovdašnjih hitnih službi i ogromnim naporom koji ulažu brojni volonteri u ovim teškim okolnostima, a koje sam ovdje sreo”, izjavio je ambasador Sorensen.

Jednom od centara za prikupljanje pomoći u Sarajevu, Delegacija EU u BiH/EUSR je uručila ćebad, konzerviranu hranu, flaširanu vodu, dječju hranu, pelene i lijekove. To je donacija Delegacije EU i EUSR-a i njenog osoblja.

Europa.ba