Posjeta operativnog komandanta EUFOR-a naglašava opredijeljenost EU za bezbjedno i sigurno okruženje

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen, poželio je dobrodošlicu generalu Adrian Bradshawu, operativnom komandantu misije EUFOR ALTHEA i zamjeniku vrhovnog komandanta Združenih snaga za Evropu u zgradi EU u Sarajevu. Posjeta generala Bradshawa Bosni i Hercegovini, prva nakon njegovog preuzimanja dužnosti 28. marta 2014. godine, u središtu pažnje ima pomoć nastojanjima Bosne i Hercegovina da smanji količinu municiju, naoružanja i eksplozivnih sredstava i izgradi kapacitete u odbrambenom sektoru BiH. General Bradshaw će učestvovati na petoj sjednici Strateškog komiteta za municiju, naoružanje i eksplozivna sredstva, koja će biti održana 7. maja sa ciljem postizanja napretka na njihovom uništavanju.
 
Ambasador Sorensen pozdravio je značajnu ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini i njegovu saradnju sa civilnim predstavništvima EU u zemlji.
 
Na sastanku je bilo riječi o nedavnim Zaključcima Savjeta za inostrane poslove EU u vezi sa Bosnom i Hercegovinom. Ambasador Sorensen konstatovao je da će se u skladu sa proširenjem programa pitanja EU krajem mjeseca održati veliki ekonomski forum, čiji će domaćin biti EU, sa ciljem pomoći vlastima BiH da utvrde konkretne socio-ekonomske strukturne reforme za oživljavanje ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta.
 
Više informacija o mandatu i aktivnostima EUFOR-a možete naći na stranici:   http://www.euforbih.org/
 

Europa.ba