Visoka komesarka OSCE-a za nacionalne manjine, Astrid Thors u posjeti Delegaciiji EU i Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH

Ambasador Peter Sorensen poželio je dobrodošlicu Astrid Tors (Astrid Thors), visokoj komesarki OSCE-a za nacionalne manjine, u Delegaciji EU / Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH tokom njene posjete Bosni i Hercegovini. Rad visoke komesarke usmjeren je na utvrđivanja i rješavanje uzroka nacionalnih tenzija i sukoba; komesarka će možda objaviti tematske preporuke i smjernice koje će sadržavati savjete u pogledu zajedničkih izazova i najboljih praktičnih modela rada.

Tokom sastanka, ambasador Sorensen izrazio je zahvalnost za odličnu saradnju OSCE-a naročito u domenu ljudskih prava i slobode medija. Nakon sagledavanja aktuelne situacije u Bosni i Hercegovini, uključujući nedostatak napretka po pitanju evropskih integracija, ambasador Sorensen i visoka komesarka Tors razgovarali su o potrebi ukidanja segregacije u obrazovanju i značaju regionalne saradnje, a posebno na pitanju povratka izbjeglica i inkluzije Roma.

Ambasador Sorensen naglasio je napore koje EU ulaže kao pomoć Bosni i Hercegovini u rješavanju ekonomskih pitanja, između ostalog i putem foruma o radnim mjestima i prosperitetu koji će se održati krajem maja.

Više o radu visoke komesarke za nacionalne manjine možete naći na: http://www.osce.org/hcnm

Europa.ba