Podrška Evropske unije Bosni i Hercegovini u razvoju sistema nadzora nad tržištem u cilju obezbjeđenja sigurnosti neprehrambenih proizvoda

Konferencija kojom se označava završetak twinning projekta koji finansira EU “Podrška Agenciji za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine i sistemu nadzora nad tržištem” je održana danas u zgradi Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu.

Projekat je pružio podršku brojnim organizacijama i agencijama u Bosni i Hercegovini kako bi obezbjedili sigurnost proizvoda na tržištu Bosne i Hercegovine i time zaštitili zdravlje i sigurnost građana, stvarajući takvu sredinu za poslovne subjekte koja im omogućuje poboljšanje trgovine na tržištu EU, kao i na drugim međunarodnim tržištima.

Stručnjaci iz država članica EU, Velike Britanije i Latvije, su pružali informacije, savjete i obuku o sigurnosti proizvoda mnogim organizacijama, uključujući vladine institucije, poslovne subjekte i potrošačka udruženja, kako bi im pomogli u razvoju sistema nadzora nad tržištem u BiH u skladu sa zakonodavstvom EU i najboljim praksama.

Projekat je počeo 3. oktobra 2012. Njegova svrha je bila da pruži podršku poboljšanju sistema nadzora nad tržištem kako bi dodatno zaštitili potrošače od nesigurnih roba. Konkretno, pomoć je pružena za Agenciji za nadzor nad tržištem kao i inspekcijama Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH.

Projekat je finansirala Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2009) u iznosu od 600,000 EURO, a projekat je provodio konzorcij na čelu sa Northern Ireland Cooperation Overseas (NICO) koji se sastoji od stručnjaka iz zemalja članica u Velikoj Britaniji i Latviji (Centar za zaštitu prava potrošača).

Europa.ba