Projekat “EU pred tvojim vratima” počeo u Ugljeviku

“U toku školske debate sam dobila pozitivne odgovore, a neke od njih nisam očekivala. Čak sam se predomislila i vjerujem da moramo ući u EU i raditi zajedno”, rekla je Nevena Jovičić učenica srednje škole i učesnica debate održanoj u Ugljeviku u petak, 14. marta , u sklopu prvog kruga projekta ”EU pred tvojim vratima” koji financira Ured specijalnog predstavnika EU (EUSR).

U prvom dijelu vikend-programa, 40 srednjoškolaca razgovaralo je o vrijednostima EU i procesu pridruživanja EU sa Jean-Pierreom Biebuyckom, šefom Diplomatskog biroa Belgije u BiH i Andyjem McGuffiejem, glasnogovornikom i šefom komunikacija Ureda specijalnog predstavnika EU.

U toku drugog dana tematskog programa EU, opština Ugljevik i načelnik Vasilije Perić otvorili su vrata kulturnog središta grada za kviz o EU , talent-show, pozorišnu predstavu i dobro posjećen koncert. Ranije, tokom istog dana, održana je “Kafa s EU “, na kojoj su stanovnici Ugljevika imali priliku sresti se i razgovarati sa osobljem Ureda specijalnog predstavnika EU o napretku BiH, evropskim integracijama i uticaju  reformi u vezi sa EU na život u lokalnim zajednicama.

U sklopu projekta, u narednim sedmicama, biće održano 14 ovakvih događaja u BiH. Više slika, informacija i detaljniji pregled projekta “EU pred tvojim vratima”, možete vidjdeti na Facebook stranici “EU pred tvojim vratima”.

Video-materijal iz programa ”EU pred tvojim vratima” u Ugljeviku možete vidjeti i preuzeti na http://www.sensservis.info .

Europa.ba