EU podržava poduzetničko učenje u obrazovnim sistemima u BiH

Početak provedbe projekta Poduzetničko učenje u obrazovnim sistemima BiH – faza II u koji je EU uložila 940,180 EUR iz IPA 2012 obilježen je 13. marta konferencijom na Jahorini.

Projekat je posvećen implementaciji Strategije učenja o poduzetništvu u obrazovnim sistemima BiH od 2011. do 2015. godine, uvodeći poduzetničko učenje u formalno obrazovanje, korištenjem među-predmetnog pristupa na ISCED nivoima dva i tri, te u neformalno obrazovanje kao dio cjeloživotnog poduzetničkog učenja posvećenog podršci malih i srednjih preduzeća.

Učesnike konferencije su pozdravili Adnan Husić, pomoćnik ministra u Ministarstvu civilnih poslova, Dragan Milović, pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Nataila Dianiskova, šefica Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH i Igor Nikolovski, predstavnik iz Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje Jugoistočne Evrope.

“Na početku smo još jednog projekta koji je financirala EU, a koji se bavi poduzetničkim učenjem. Prvi projekat financiran u sklopu IPA 2007 dokazao je kako saradnja između dva ekonomska sektora, posebno razvoja malih i srednjih preduzeća i obrazovnog sektora može funkcionisati vrlo dobro “, rekla je Dianiskova u svom uvodnom obraćanju.

Istaknula je kako je ekonomski razvoj BiH jedan od prioriteta Evropske unije u budućnosti: “Daljnji ekonomski razvoj zemlje, povećanje zaposlenosti te razvijanje vještina radne snage biti će naši prioriteti u budućnosti”, dodajući kako uspješna provedba projekta Poduzetničko učenje u obrazovnim sistemima BiH – faza II može biti dobra osnovu za IPA II projekte u BiH.

Cilj projekta je povećanje svijesti o poduzetničkom duhu te, jačanje saradnje između obrazovnih sistema i poslovne zajednice u BiH, stvaranje i održavanje veza između škola i poslovnog sektora i institucionaliziranje partnerstva na najvišim nivoima politika.

Europa.ba