Vijeće za regionalnu saradnju daje ključnu podršku procesu proširenja EU

Generalni sekretar Regionalnog vijeća za saradnju, Goran Svilanović, obratio se danas u Sarajevu ambasadorima zemalja članica EU i zemljama-kandidatima Jugoistočne Evrope (BJRM, Crna Gora, Srbija i Turska, koji se takođe zemlje učesnice RCC-a) na Tematskom sastanku o regionalnoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi. Svilanović je predstavio aktivnosti Vijeća za regionalnu saradnju, koje se fokusiraju na promociju i unaprijeđenje regionalne saradnje u zemljama jugoistočne Evrope i na podršku evropskih i evro-atlantskih integracija u zemljama regiona.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen, poželio je dobrodošlicu generalnom sekretaru i istakao važnost Vijeća za regionalnu saradnju, koje nadgleda sve nivoe regionalne saradnje.

”Vijeće za regionalnu saradnju pomaže proces proširenja tako što sagledava ‘širu sliku’ i prepoznaje postojeće nedostatke u saradnji i ključne prioritete regiona”, rekao je ambasador Sorensen.

Vijeće za regionalnu saradnju je centar regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi i njegova ključna uloga je u generisanju i usklađivanju razvojniha projekata od šireg, regionalnog karaktera, koji će biti korisni za svakog od učesnika, kao i da stvori povoljnu političku klimu za njihovo provođenje.

Rad Vijeća za regionalnu saradnju fokusira se na prioritetna područja: ekonomski i socijalni razvoj, energija i infrastruktura, pravosuđe i unutrašnji poslovi, sigurnosna saradnja, izgradnja ljudskih potencijala i parlamentarna saradnja kao krovna tema.

Više o Vijeću za regionalnu saradnju možete pročitati na  www.rcc.int

Europa.ba