Promocija pokretnih biblioteka

Pokretne biblioteke za stanovništvo pograničnih područja Unsko-sanskog kantona i Karlovačke županije su uspostavljene kroz uspješnu provedbu EU projekta prekogranične saradnje između BiH i Hrvatske. Promocija pokretnih biblioteka održana je danas na graničnom prijelazu Ličko Petrovo Selo – Izačić, granici između susjednih zemalja.

Jedan od ciljeva projekta je povezivanje stanovnika ovih pograničnih oblasti, promovisanje kulture čitanja i podizanje razine pismenosti, te stvaranje osnova za promociju cjeloživotnog učenja.

Osim  knjiga koje sadržavaju djela savremenih autora iz obje zemlje, te informacija o Evropskoj uniji za djecu, vozila će biti i ‘pokretne učionice’ s kojima će se obilaziti i najudaljenija mjesta Unsko-sanskog kantona i Karlovačke županije. Biće održane i tematske radionice za djecu na kojim će se upoznati s Evropskom unijom, a za odrasle su predviđena predavanja o ženama u poduzetništvu, poljoprivrednim mogućnostima pograničnih područja i ICT radionice. Cilj je ojačati potencijale stanovništva tog područja, učiniti ga konkurentnim na tržištu rada i omogućiti im cjeloživotno učenje.

Projekat zajednički provode partneri iz Bosne i Hercegovine, Kantonalna i univerzitetska biblioteka Bihać, i iz Hrvatske, Gradska knjižnica Karlovac. Uspostavili su mrežu lokalnih zajednica u oblasti obrazovanja, kulture i umjetničkog djelovanja kao temelj za informatičku pismenosti i cjeloživotno učenje u malim gradovima u ruralnim područjima.

Ukupna vrijednost projekta „MOBILLL – Usluge pokretne knjižnice za cjeloživotno učenje u ruralnim područjima Karlovačke županije i Unsko-sanskog kantona ” je  111,835.00 eura od čega je EU finansirala  93,265.00 eura kroz IPA program prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina.

Europa.ba