Erasmus Plus i BiH: EU podržava građanski aktivizam koji zagovara program u BiH

Natalia Dianiskova, šef operacija Sekcije III (Socijalni razvoj, civilno društvo i prekogranična saradnja), sastala se juče u sjedištu EU u Sarajevu sa Ernadom Deni Čomagom, predsjednikom Demokratskog omladinskog foruma (DOP) i Amilom Selimadžović, generalnim sekretarom DOP-a.

DOP je organizacija civilnog društva koja je inicirala potpisivanje internet peticije kako bi Bosna i Hercegovina učestvovala u programu Erasmus +.  Do sada su uspjeli da prikupe preko 8,000 potpisa.

“Imao sam ličnu motivaciju da pokrenem ovu peticiju. S obzirom da sam bivši učesnik programa Erasmus Mundus, bio sam šokran kada sam saznao da vlasti u BiH odbijaju da učestvuju u programu Erasmus+. Nisam jednostavno mogao da stojim po strani i odlučio sam da pokrenem peticiju. Naš primarni cilj je bio da izvršimo pritisak na izabrane predstavnike u ovoj zemlji kako bi omogućili učešće BiH u ovom programu”, rekao je gdin. Čomaga.

U međuvremenu, institucije u zemlji su postigle dogovor i BiH će učestvovati u programu Erasmus+.

” Sa ovom peticijom ste motivisali mlade ljude u BiH. Građansko društvo uvijek može računati na našu podršku u vašem zagovaranju”, kazala je gđa. Dianiskova.

Gđa. Dianiskova i aktivisti su razgovarali o detaljima Erasmus + kao i o drugim programima koji nude stipendije i razmjene studentima iz BiH.

Erasmus + program ima za cilj da unaprijedi vještine i zaposlenost, kao i da modernizuje obrazovanje, treninge i omladinski rad. Evropska unija snažno podržava učešće Bosne i Hercegovine u ovom sedmogodišnjem programu čiji će ukupni budžet iznositi 14,7 milijardi eura.

Da biste saznali više o Erasmus +, kliknite ovdje

Da biste pronašli odgovarajuće stipendije i programe razmjene u Evropi, kliknite ovdje
 

Europa.ba