Strateško planiranje u policiji

Obukom o temi “Primjena društveno-orjentisanih statističkih i analitičkih metoda u strateškom planiranju”, održanom u Banjoj Luci od 17. do 19. decembra 2013. godine, finalizirane su aktivnosti obuke o strateškom planiranju u policiji u okviru projekta EU podrška provedbi zakona u BiH.

„Projekat je analizirao specifične oblasti policijskog rada i prepoznao značaj strateškog planiranja i analizu kapaciteta policijskih tijela u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu,“ kaže Darko Lesjak, dugoročno angažovani ekspert projekta.

U periodu od oktobra prošle do decembra ove godine, održano je 6 radionica na kojima su predstavnici policija Republike Srpske i Brčko Distrikta, u saradnji s međunarodnim ekspertima, radili na poboljšanju strateškog planiranja i analize.

„Naš raniji plan je sadržavao 6 strateških ciljeva koji su u velikom procentu realizovani nakon čega smo za 40 % smanjili broj krivičnih djela na području Brčko Distrikta. Kroz razvoj i realizaciju strateških ciljeva došli smo do značajnog poboljšanja stanje sigurnosti u Distriktu“, kaže Halid Emkić, stručni saradnik šefa Policije Brčko Distrikta za poslove informisanja.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske kažu da je Projekat iskorišten za poboljšanja Akcionog plana koji prati Pravce razvoja MUP-a Republike Srspke, a u toku je i izrada aplikacije koja će omogućiti preciznije definisanje strateških ciljeva i zadataka, te većoj disciplini prilikom izvršavanja.

„Očekujemo već početkom sljedeće godine probnu, beta verziju, a nakon toga bi uslijedila izrada konačne verzije aplikacije, donošenje korisničkih uputstava, kao i obuka pripadnika. Tako da očekujem da bi već krajem sljedeće godine imali funkcionalnu aplikaciju za godišnje planiranje“, kaže Dmitar Vračar, načelnik Odjeljenja za strateško planiranje i razvoj u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS.

Kao uzor za aplikaciju koju će od sljedeće godine koristiti MUP Republike Srpske, poslužila je aplikacija koju uspješno koristi Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije.

„Strateško planiranje je stvarna pomoć u policijskom poslu, a aplikacija je pomoć rukovodstvu i svakom policijskom službeniku na terenu, jer može redovno pratiti realizaciju ciljeva, podatke i programi koji se postavljaju za jednu ili 5 godina“, kaže Tadeja Kolenc, šef Odjeljenja za planiranje i analitiku u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Slovenije.

Europa.ba