Aktivisti organizovali marš u Sarajevu povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

Grupa aktivista i građana organizovala je danas u Sarajevu marš pod nazivom “Ljudska prava van!” povodom Međunarodnog dana ljudskih prava. Cilj marša je bio podizanje svijesti javnosti o pravim svih onih koju su u Bosni i Hercegovini diskriminisani i marginalizovani – žene, mladi, Romi, hendikepirane osobe, LGBTI zajednica, žrtve rata, raseljeni, povratnici i ostali. Predstavnici EUSR-a, Incijative mladih za ljudska prava i Savjeta Evrope su, takođe, učestvovali u maršu.

Ruta marša je bila Akademija likovnih umjetnosti – Gradska uprava (Federalni parlament) – Ajfelov most – Zgrada Kantona Sarajevo/Općina Centar – ulica Maršala Tita – Parlamentarna skupština BiH – Filozofski fakultet. Učesnici marša su se nakratko zaustavljali ispred sjedišta zakonodavnih institucija da bi pročitali svoje zahtjeve u vezi sa bezbjednošću i promociji prava na rad, prava na obrazovanje i prava na siguran okoliš.

Međunarodni dan ljudski prava se slavi 10. decembra kada je 1948. godine potpisana Deklaracija o ljudskim pravima, kada su zvanično prepoznata prava svih ljudi na “život, slobodu i bezbjednost…. bez ikakvih izuzetaka”.

Europa.ba