Promocija 12. generacija magistranata Evropskog regionalnog master programa iz demokracije i ljudskih prava u jugoistočnoj Evropi

26 magistara/rica 12. generacije Evropskog regionalnog master programa iz demokracije i ljudskih prava u jugoistočnoj Evropi (ERMA) promovisano je u Sarajevu 26. oktobra.

Na događaju koji je održan na Univerzitetu u Sarajevu prisustvovao je veliki broj univerzitetskih profesora, bivših i budućih studenata/tica ERMA programa kao i domaćih i stranih diplomata.

Ceremoniju su otvorili pozdravnim govorima članovi rukovodstva Univerziteta, Natalia Dianiskova, šefica Sekcije operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Ruggero Corrias, ambasador Republike Italije u Bosni i Hercegovini kao i drugi zvaničnici, predstavnici programa.

ERMA studij je do danas završilo preko 325 studenata/ica, većinom iz regiona jugoistočne Evrope, Evropske unije, ali i šire. Studenti će dobiti dvojnu diplomu, od Univerziteta u Sarajevu i od Univerziteta u Bolonji.

ERMA program je osnovan zajedničkim nastojanjima nekoliko univerziteta iz jugoistočne Evrope i Evropske unije. Od 2000. godine, ERMA program finansira Evropska unija iz sredstava Evropskog instrumenta za demokraciju i ljudska prava – EIDHR (80% od ukupnog iznosa) i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije kroz svoje DGCS-UTL urede (20% od ukupnog iznosa). Ukupna vrijednost dodijeljenih finansijskih sredstava za ovaj program do sada iznosi preko 6,5 miliona Eura.

Europa.ba