Škole iz Zenice – pobjednici kviza “Gradovi BiH za EU”

Učenici iz dvije zeničke škole: Osnovne škole „Meša Selimović“ i I Gimnazije Zenica, pobjednice su kviza „Gradovi BiH za EU”, takmičenja osnovnih i srednjih škola na nivou BiH koje je finansirala Evropska unija. Oko 500 učenika je učestvovalo u kvizovima koji su počeli u maju 2013. godine.
 
„Ovo takmičenje predstavlja dobar način da se nauči više o EU.“ istakao je u obraćanju prisutnima Andy McGuffie, šef Odjela komunikacija u Delegaciji Evropske unije/ Ureda Specijalnog predstavnika EU, pri dodjeli nagrada pobjedničkim timovima u centru za mlade Sarajevo, 14. oktobra. „Kviz Gradovi BiH za EU okupilo je učenike širom zemlje da se takmiče i zabavljaju. A nadam se da ste se svi zabavljali. Sam dolazak ovdje je veliko postignuće. Svi ste pobjednici jer ste prošli kroz vrlo zahtjevne prve krugove takmičenja. Dolazak u finale je priznanje ne samo vama nego i vašim školama i učiteljima.“

Kviz je uključio niz tema o zemljama EU, umjetnicima, piscima, naučnicima, znamenitostima i historijskim događajima. Također je bio prilika za učenike da nauče nešto i o svojoj zemlji i istoriji jer su timovi koji su putovali u razne gradove obilazili i muzeje i kulturne znamenitosti što je pored takmičarskog dijela bio sastavni dio događaja.

Kviz je okupio mlade iz 9 osnovnih i 8 srednjih škola iz Livna, Zenice, Gradiške i Gruda. Kvalifikacije su se održale u Livnu, Zenici i Gradišci a polufinale u Banja Luci 8. oktobra.

Europa.ba