Dodijeljene nagrade mladim bh inovatorima

Na svečanoj prezentaciji u Sarajevu, 20. septembra 2013, 13 bh inovatora mlađih od 25 godina izložili su svoje inovatorske radove, a njih troje dobili su i nagrade.

“Istraživanje i razvoj su ključni za napredak i ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine i od suštinskog su značaja za dalje pomjeranje granica znanja i inovacija”, rekao je na današnjoj ceremoniji dodjele nagrada Andy McGuffie, Direktor komunikacija i portparol Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH.

Prva nagrada u iznosu od 1.000 KM dodijeljena je Melihi Klopić za invenciju specijalne šećerne paste za depilaciju. Druga nagrada, u iznosu od 500 KM dodijeljena je Nedžadu Ribiću za sistem za samo-zalijevanje cvijeća. Posebna nagrada u iznosu od 300 KM za najbolju inovaciju u oblasti energetske efikasnosti i održivog transporta dodijeljena je Mirzi Bajanoviću za invenciju novog sinhronog generatora bez kliznih prstenova i četkica. Učenici Srednje elektrotehničke škole iz Sarajeva dobili su posebno priznanje za inovaciju u oblasti energetske efikasnosti I održivog transporta za radove koji su bili izvan takmičarskog programa.

Nagradni konkurs “Najbolja inovacija u kategoriji mladih inovatora” organizovan je povodom Evropske sedmice mobilnosti (16. – 22. septembar) – godišnje kampanje koja se provodi uz podršku Generalne direkcije Evropske komisije za zaštitu okoliša. Takmičenje je organizirala Delegacija Evropske unije u BiH u saradnji sa Asocijacijom inovatora BiH.

Za više informacija: www.mobilityweek.eu

Europa.ba