Noć istraživača ove godine u Sarajevu i u Banjaluci

 

Da li ste uključeni u bilo koju vrstu naučnog rada ili vas to zanima? Da li ste slobodni u petak, 27. septembra i tražite zabavu?

Pozvani ste na “Noć istraživača”, noć u kojoj više od 300 gradova u Evropi zajedno slave nauku, naučna istraživanja i dostignuća.

U Sarajevu, događaj će biti održan na Vilsonovom šetalištu, dok će se u Banjoj Luci nauka slaviti u parku “Petar Kočić” i na Trgu Krajine.

Od 2005. godine, Evropska unija podupire i finansira ovu inicijativu kroz program FP7, sa ciljem promicanja naučnih istraživanja, poticanja mladih da razmisle o karijeri u istraživanju i podizanju svijesti o učincima naučnih istraživanja na naš svakodnevni život.

Tema ovogodišnjeg takmičenja je “Strava u nauci”, sa zajedničkim sloganom “Nauka je strava!”. Organizatori su Oxfam ured u BiH, Hydro – Inženjering Institut Sarajevo (visoka učilišta) i Tidea d.o.o. Banja Luka, koji su ujedno i omogućili ovu zabavu i uzbudljivu noć u oba grada.

Ovo je prilika za sve one koji su zainteresirani, ili se bave naučnim istraživanjima, da predstave svoj rad i izume na jednom mjestu, dok je za sve posjetitelje ovo prilika za neobičan i zanimljiv obiteljski i obrazovni večernji izlazak. Organizovano je mnogo zanimljivih aktivnosti, kao što su lov na blago, kriminalistička istraga, zabava za naučnike, 3D Street Art, vremenske kapsule , posmatranje zvijezda , naučno-fantastični kviz , a u ponudi je i druženje uz kafu sa naučnicima, kao i brojne zanimljive nagrade za učesnike u raznim eksperimentima i takmičenjima. Dakle, nešto za svakog posjetitelja koji nam se pridruži u “Noći istraživača”, 27. septembra, od 17.00 sati, u Sarajevu i Banjoj Luci.

Više informacija o “Noći istraživača” u BiH je dostupno na www.nocistrazivaca.ba, kao i informacije o gradovima-domaćinima diljem Evrope na: http://ec.europa.eu/research/researchersnight/events_en.htm

Europa.ba