Nagradni natječaj/Konkurs: Najbolja inovacija u kategoriji mladih inovatora

 

Takmičenje mladih inovatora iz svih krajeva BiH upriličeno povodom Evropske sedmice mobilnosti/ EU Mobilitiy Week (16-  22. septembra) zajedno sa učenicima „dolazi“ u škole u prvim danima septembra, na početku školske godine.Informacija o takmičenju biće plasirana na web i FB stranicama škola.

Inače natječaj/ konkurs za najbolju inovaciju raspisuje Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini u saradnji Asocijacijom inovatora BiH.

Informacije o takmičenju, pravilima učešća i nagradama:

Povodom Evropske sedmice mobilnosti/ EU Mobilitiy Week (16. – 22. septembra) Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini raspisuje nagradni natječaj/ konkurs za najbolju inovaciju u kategoriji mladih inovatora iz Bosne i Hercegovine. Cilj ovog natječaja je pružanje prilike mladim inovatorima da prikažu i objave svoje radove širom Evropske unije, te da se naglasi važnost energetske efikasnosti i održivog transporta.

Fond nagrada iznosi:

• Prva nagrada – 1.000 KM
• Druga nagrada –    500 KM
• Posebna nagrada u iznosu od 300 KM biće dodijeljena za najbolju inovaciju u oblasti energetske efikasnosti i održivog transporta.

Pravila učešća

Pravo učešća na natječaju imaju inovatori i građani iz Bosne i Hercegovine starosti do 25. godina.

Za učešće na natječaju potrebno je do 17. septembra 2013, dostaviti poštom (adresa BORAM, Ćumurija 2 za natječaj „Najbolja inovacija u kategoriji mladih inovatora“ ili e mailom: na euinovatori@gmail.com  slijedeće dokumente:

1.  Kratke lične podatke učesnika na natječaju (ime, prezime, adresa, kontakt) uz kratki opis (nekoliko rečenica) ličnog i profesionalnog iskustva i akademskog obrazovanja

2.  Dokaz o patentu za inovaciju odobren od nadležnog instituta za intelektualno vlasništvo (Bosne i Hercegovine ili neke druge države) sa  potrebnom pratećom dokumentacijom o inovaciji ili

3.  Prijavu za priznanje patenta dotavljenu nadležnom Institutu za intelektualno vlasništvo sa pratećom dokumentacijom;

4.  Dokument o inovaciji sa odgovarajućim obrazloženjem (fotografije, skica, opis…);

5.  Pripremiti maketu odnosno gotov proizvod inovacije koji će na poziv žirija  biti izložen 20. septembra.

Stavka 2. odnosi se na inovacije koje su već patentirane a stavka 3. na inovacije koju su predate nadležnim institutima za zaštitu intelektualnog vlasništva.

Radove pristigle u predviđenom roku ocjenjivaće nezavisni peteročlani stručni žiri. Najbolji radovi biće izloženi na posebno organiziranoj izložbi u okviru EU Mobility Week-a 20. septembra, 2013.

_______________________________________________________________

EU Mobility Week je godišnja kampanja koja se provodi uz podršku Generalne direkcije Evropske komisije za zaštitu okoliša, a cilj joj je da ohrabri lokalne vlasti da donesu i promoviraju mjere koje doprinose razvoju održivog transporta, te da pozovu građane da koriste alternativne vidove transporta. Posljednji dan kampanje, 22. septembar, već godinama se obilježava u svim gradovima-učesnicima, a ovogodišnja tema je „U grad bez automobila“.

Više informacija o EU Mobility Week-u na www.mobilityweek.eu

Pratite takmičenje na https://www.facebook.com/europa.ba

 

Europa.ba