Socijalni i ekonomski razvoj u fokusu posjete ambasadora Stocu

Ambasadori članica EU su u petak, 5. jula, boravili u Stocu, gdje im je domaćin bio načelnik Stjepan Bošković.

Prilikom ove posjete, šefu Delegacije EU i specijalnom predstavniku EU u Bosni i Hercegovini, ambasadoru Peteru Sorensenu, pridružili su se i ambasadori Češke Republike, Slovenije i Rumunije te šef Diplomatskog biroa Belgije i otpravnik poslova ambasade Švedske.

Nakon sastanka sa načelnikom i predsjedavajućim Opštinskog vijeća, ambasadori su posjetili Stari grad Stolac, za čiju rekonstrukciju je iz fondova EU izdvojeno 944 hiljade eura. Opština Stolac želi da obogati turističku ponudu, a obnova Starog grada će pomoći u tome.

Govoreći na konferenciji za medije, ambasador Sorensen je izjavio:

“Posjete lokalnim zajednicama nam pomažu u razumijevanju pitanja koja rješavaju viši nivoi vlasti. Stvaranje ekonomije koja može podnijeti pritisak člantva u EU počinje na lokalom nivou, tako da je i to jedan od razloga što pokušavamo posjetiti što više mjesta u zemlji. To je, takođe, važno za rješavanje socijalnih pitanja. Danas smo se sastali sa direktorima škola kako bi čuli njihova iskustva i još jednom istakli da se EU protivi segregaciji u obrazovanju.”

Ambasadori su posjetili i ekonomsko-poslovnu zonu Hodovo, gdje je investirano u izvore obnovljive energije. Predstavnici opštine Stolac su istakli svoje napore za što bržu registraciju poslovnih subjekata.

Europa.ba