Govor ambasadora Petera Sorensena na prijemu u Sarajevu povodom Dana Evrope

Predsjedavajući Bevanda, gospodo premijeri, gospodo ministri, vaše ekselencije, cijenjeni gosti, dame i gospodo,

poštovani prijatelji Evropske unije,

Dobrodošli na zvaničan prijem povodom obilježavanja 9. maja,  Dana Evrope. Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam vaš večerašnji domaćin i nadam se da ćete uživati u ovoj večeri.

Ove godine obilježavamo Evropsku godinu građana 2013, tako da je primjereno da počnem ovaj formalni dio večeri glasovima građana Bosne i Hercegovine. Kroz naš zajednički rad, težimo da zadovoljimo upravo njihove želje i nade.

Kao što smo čuli, njihova najveća želja je bolji život i prosperitet. Velika većina ljudi u Bosni i Hercegovini smatra da će im članstvo u Evropskoj uniji to i donijeti i traži da zemlja napreduje u evropskim integracijama.

Šire posmatrano, zemlje u regionu zapadnog Balkana izvukle su isti zaključak i dalje koračaju na svom putu pristupanja EU. Njihov konačan cilj je zaključenje sporazuma i iznalaženje održivog kompromisa oko teških pitanja.

Kao i u slučaju drugih zemalja, Evropska unija je ovdje da pruži pomoć, i finansijsku i političku. Ovdje smo kao vaš partner u reformama i modernizaciji – i ostaćemo ovdje dugoročno. Pokazali smo da svoj novac i trud ulažemo tamo gdje je najpotrebniji.

Evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine snažno podržava svih 27 država članica EU. Mi želimo da se Bosna i Hercegovina pridruži EU. Vjerujemo u njeno konačno članstvo – a čak i prije toga, da će proces kretanja ka članstvu donijeti bolje uslove za ljude, kao one koje smo vidjeli u video-insertu, kako bi našli posao i prosperirali.

Vrijeme ne stoji – na nama je da se postaramo da ni mi ne stojimo. Treba iskoristiti preostalo vrijeme u godini građana i djelovati – u njihovu korist. Budite uvjereni da ćemo  svo moje osoblje i ja zasukati rukave  i biti spremni da budemo partner kog Bosna i Hercegovina treba i zaslužuje.

Dozvolite mi da svoje završne riječi uputim 156 mojih posvećenih kolega – hvala vam na trudu, jer  smo krenuli u projekat intenziviranja prisustva EU u Bosni i Hercegovini. Trud i posvećenost koji ulažete u svom radu služe kao primjer svima u ovoj zemlji. Hvala vam na tome.

Našim večerašnjim gostima još jednom se zahvaljujem na pažnji i želim ugodno veče.

Europa.ba