Obraćanje Ambasadora Sorensena povodom obilježavanja Dana Evrope, organiziranog od strane Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini

 

Gospodine predsjedniče Evropskog pokreta,

Gospodo ministri,

Vaše ekselencije,

Gospodo gradonačelnici,

Dame i gospodo,

Prijatelji Evrope,


Zadovoljstvo mi je što sam danas sa vama u Prnjavoru, gdje obilježavamo 9. maj, Dan Evrope.

Od prvog obilježavanja Dana Evrope, 1985. godine, 9. maj je postao prilika da građani Evrope obilježe pripadnost Evropi i evropskim vrijednostima.

I zaista se može reći da je Evropska unija postigla rezultate u promovisanju mira, demokratije i prosperiteta. Danas, 500 miliona ljudi živi u području u kom mogu slobodno da putuju i trguju, bezbjedno žive i biraju kako će da žive.

A upravo to želimo i Bosni i Hercegovini!

Ogromna većina građana ove zemlje sasvim jasno zna šta želi – to je članstvo u Evropskoj uniji. Građani žele zemlju koja funkcioniše, državu u kojoj vlada pravo, državu koja svojim građanima omogućava da žive od svog rada i dostojanstveno.

Evropska unija ozbiljno shvata ove težnje i mi smo vaš partner u njihovom ostvarenju. Uzmimo samo jedan primjer: za period 2007-2013, za Bosnu i Hercegovinu opredijeljeno je 660 miliona evra iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).

Naročito mi je zadovoljstvo što Prnjavor učestvuje u našem projektu na jačanju upravljanja javnim sredstvima i što je ovdašnja srednja škola dobila opremu. Nadam se da ćemo nastaviti zajednički rad na dobrobit ovdašnjih građana i cijele Bosne i Hercegovine.

Na kraju, želio bih da naglasim da svaki član društva može i mora dati svoj doprinos ostvarenju reformi i evropskih standarda, a naročito nevladine organizacije.

Jasno je da evropske integracije nisu zadatak samo za političare. Glas svih u društvu – nevladinih organizacija, udruženja, interesnih grupa, građana kao pojedinaca –  mora se čuti jasno i glasno i postičemo vas da izrazite svoje mišljenje na koji god način možete.

Dakle, Evropska unija je spremna a radi sa svim organizacijama civilnog društva i svim aktivistima koji žele da preduzmu efektivne korake ka promovisanju evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Zato smo danas ovdje, zato nam se toliko sviđa moto manifestacije „Vrijeme je za Evropu“. Hvala na pažnji, hvala na gostoprimstvu i što se sa nama.

kraj

Europa.ba