Eksperti EU razgovarali o evropskim standardima u oblasti nezavisnosti i profesionalizma u sektoru pravosuđa, te o najboljim praksama u pogledu uloge i sastava visokih sudskih vijeća

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) u saradnji sa Instrumentom Evropske komisije za tehničku/savjetodavnu podršku i razmjenu informacija (TAIEX), održalo je danas u Sarajevu Seminar o evropskim standardima u oblasti nezavisnosti i profesionalizma u sektoru pravosuđa, te o najboljim praksama u pogledu uloge i sastava visokih sudskih vijeća. Stručnjaci iz država članica Evropske unije su učestvovali u ovom Seminaru koji je organizovan u okviru Strukturalnog dijaloga o pravosuđu između Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

Na Seminaru su, pored članova VSTV BiH, prisustvovali direktor Odjeljenja za Zapadni Balkan Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje g. Pierre Mirel, predstavnici Venecijanske komisije, eksperti za pravosuđe država članica Evropske unije, predstavnici Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini/EUSR-a, članovi Ustavno-pravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te eksperti iz ministarstava pravde Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. 

U svom uvodnom obraćanju predsjednik VSTV BiH Milorad Novković je podcrtao ključnu ulogu koju je Evropska unija imala u uspostavljanju jedinstvenog  VSTV-a BiH, naglasivši važnost dijaloga sa ekspertima iz Evropske unije o daljem jačanju nezavisnosti, odgovornosti i profesionalizma VSTV-a BiH i pravosuđa Bosne i Hercegovine. „Danas – u društvu predstavnika Evropske unije i eksperata iz Evropske unije – svi moramo priznati da bez jasno utvrđenih uslova Evropske unije iz 2003. godine, VSTV ne bi postojao, niti bi se naša postignuća ostvarila.“ rekao je predsjednik Novković. 

Gospodin Mirel je izjavio: “Visoka sudska vijeća moraju raditi potpuno nezavisno i postati glavni pokretač koji održava efikasan rad pravosuđa. Ona jamče nezavisnost i profesionalnost pravosuđa, kao što je slučaj u ogromnoj većini država članica EU. Bilo koja promjena regulative visokih sudskih vijeća biće pažljivo analizirana u svijetlu jednog pitanja: da li predložena promjena narušava neophodnu ravnotežu između izvršne, zakonodavne i sudske vlasti. Reforme uvijek moraju biti stavljene u kontekst ustavnog uređenja i istorije zemlje.”

Tokom seminara je naglašeno da je praksa država članica Evropske unije posljednjih godina depolitizacija procesa odabira nosilaca pravosudnih funkcija, sa ciljem osiguranja nezavisnosti i profesionalnosti pravosuđa.

Predstavnici Venecijanske komisije predstavili su siže ključnih nalaza posljednjeg Mišljenja Venecijanske komisije o pravnoj sigurnosti i nezavisnosti pravosuđa u Bosni i Hercegovini sa fokusom na opšte aspekte Mišljenja. Također, analizirani su standardi u oblasti nezavisnosti i profesionalizma u sektoru pravosuđa zemljama razvijenih demokratija.

Razmotrena je i praksa u pogledu uloge i sastava visokih sudskih vijeća u zemljama Evrope, sa posebnim osvrtom na sastav i članstvo u VSTV-u BiH po pitanju sudskih i tužilačkih podvijeća, pitanja predstavnika koji dolaze izvan pravosuđa, mehanizama za utvrđivanje disciplinske i drugih vrsta odgovornosti u kontekstu izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercgovine.

Europa.ba