Izjave visoke predstavnice / potpredsjednice Ketrin Ešton na konferenciji za štampu sa predsjedavajućim Bakirom Izetbegovićem, i američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton nakon sastanka sa PBiH

Zahvaljujem predsjedavajućem Izetbegoviću, sekretarki Klinton i svima. Velika mi je čast što sam danas u predivnom gradu Sarajevo kako bih još jednom naglasila snažnu zajedničku opredijeljenost za budućnost Bosne i Hercegovina. Želimo da ujedinjena, stabilna, prosperitetna, multietnička zemlja zauzme mjesto koje joj pripada u evropskim i transatlantskim strukturama.

Željela bih da jasno kažem da 27 država članica Evropske unije ne sumnja da vaša budućnost leži u Evropskoj uniji. Danas želim da ponovim da je evropska perspektiva ove zemlje realna i da ima našu nepodijeljenu podršku.

Takođe želim da kažem da se od političkih lidera u zemlji sada traži da djeluju. Da bi evropska budućnost postala stvarnost, da bi se postiglo ono što velika većina građana želi, važno je da se gleda dalje od unutrašnjih podjela, političkog rivalstva i uskih interesa.  U suprotnom, postoji rizik da će ova zemlja zaostati za drugim zemljama regiona, koje napreduju ka EU.

Uvjerena sam da ovdašnji ljudi žele rješenje stvarnih, urgentnih izazova – kao što su ekonomija, radna mjesta, vladavina prava. Nema vremena za gubljenje na neproduktivnim debatama, kao što su one kojima se dovodi u pitanje državnost ove zemlje.

Danas sam apelovala na Predsjedništvo da zajedno sa svim političkim faktorima radi na postizanju brzog i konkretnog napretka u ostvarivanju evropskog programa.

Vjerujem da je najveći prioritet izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci. Time će se omogućiti stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a BiH će preduzeti dalje korake u procesu evropskih integracija, uključujući podnošenje vjerodostojnog zahtjeva za članstvo u EU.

U junu 2012, politički lideri su usaglasili mapu puta ka ostvarivanju ključnih uslova i kretanju ove zemlje ka Evropi. Mapa puta je i dalje ključan dokaz opredjeljenja za evropske integracije, a ono što mi želimo da vidimo jeste efektivno i odlučno djelovanje vlasti.

Evropska unije je spremna da pruži neophodnu pomoć. Imaćete našu kontinuiranu podršku i savjete kojima ćemo pomoći vašoj zemlji u ostvarivanju njenih težnji ka Evropskoj uniji. Želimo da vidimo Bosnu i Hercegovinu koja je u tome uspjela. Znamo da ona to može.

Pitanje: Da li je ova posjeta znak jedinstvene američke i evropske politike prema BiH?

Visoka predstavnica/potpredsjednica Ešton: U pravu ste, svrha naše posjete jeste da pokažemo da Evropska unija i Sjedinjene Američke Države imaju jedinstven pristup, kao i  da ovoj zemlji, njenoj budućnosti i uspjehu pridajemo značaj. U našim razgovorima sa članovima Predsjedništva naglasile smo elemente koji, prema našem mišljenju,  moraju da se ostvare kako bi zemlja krenula naprijed, a oni su dobro poznati i tiču se  rješavanja aktuelnih pitanja, kao i uviđanja značaja da politički lideri povedu zemlju naprijed. Zaista se nadamo da će poruka koja izađe iz ovih prostorija ojačati podršku Predsjedništvu BiH, u smislu djelovanja.

Državna sekretarka Klinton: Prvo, dozvolite mi da kažem da su naši ciljevi potpuno isti. Želimo da vidimo da se Bosna i Hercegovina kreće ka multietničkoj, stabilnoj i prosperitetnoj demokratiji usidrenoj u evropskoj i evroatlantskoj alijansi, o čemu se govori  u svakom izvještaju o stavovima i težnjama vaših ljudi. Drugo, mogu da govorim u ime NATO-a i još jednom sam naglasila ono što je rekao predsjedavajući. U martu prošle godine postignut je dogovor o kretanju ka MAP-u, Akcionom planu za članstvo. Ustavni sud je razjasnio sve preostale pravne nedoumice u pogledu načina rješavanja pitanja državne imovine. Dakle, ako Predsjedništvo donese konačnu odluku u novembru, lično ću se obratiti NATO-a na ministarskoj konferenciji u decembru i tražiti da vam se odobri MAP. Isto tako, snažno podržavamo Mapu puta ka EU o kojoj je govorila Keti Ešton. Dakle, postoji apsolutno jedinstvo u našim ciljevima: želimo da vas vidimo u NATO-u, želimo da vas vidimo u EU. Međutim, biću iskrena, nezadovoljni smo time što vaši lideri, po našem mišljenju, adekvatno ne odražavaju težnje velike većine vaših građana u svom radu u smislu brzog kretanja ka NATO-u  i EU. Dakle: da, postoji politička kriza, postoji. A političku krizu mogu riješiti jedino lideri. Da li postoje strukturna pitanja koja je potrebno riješiti kroz ustavnu reformu? Da, postoje.  Namjera Dejtona bila je da se završi rat i započne proces izgradnje države. Želimo da vidimo potrebne ustavne promjene koje će vam dati veću fleksibilnost i funkcionalnost, o čemu će odlučivati lideri i narod ove zemlje. Međutim, danas smo došle sa jednoglasnom i snažnom porukom – ujedinjeni smo u našem cilju da vas vidimo u NATO-u i EU, u što je moguće kraćem roku, a ono što nas brine jeste da ćete, ako ne ostvarite napredak, zaostati za ostalim zemljama u regionu. Odavde idemo u Beograd. Beograd je na putu da Srbiju odvede u članstvo u EU. Odatle idemo u Prištinu, a Kosovo je na putu pozitivnh promjena. Već ste vidjeli da Hrvatska ide u EU, a i ostali susjedi ostvaruju napredak. Ova zemlja ima više potencijala nego bilo koja druga, ali samo pod uslovom da uradi ono što je neophodno. To je naša poruka.

Europa.ba