Nobelova nagrada za mir za 2012. godinu dodijeljena Evropskoj uniji (EU)

Norveški komitet za dodjelu Nobelove nagrade odlučio je da Nobelovu nagradu za mir za 2012. godinu dodijeli Evropskoj uniji (EU). Unija i njene preteče već šest decenija doprinose narpetku mira i pomirenja, demokratije i ljudskih prava u Evropi.

Visoka predstavnica Unije za inostrane poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednica Komisije, Ketrin Ešton, izjavila je sljedeće:

“Oduševljena sam viješću da je Evropska unija dobitnik Nobelove nagrade za mir za 2012. Godinu kao priznanje za njen rad na pomirenju, demokratiji, promovisanju ljudskih prava i širenje područja mira i stabilnosti na kontinentu.

U zemljama EU, istorijski neprijatelji su postali bliski partneri  i prijatelji.

Ponosna sam što učestvujem u nastavku ovog rada. Osnivanje Evropske službe za spoljne aktivnosti omogućilo nam je da dođemo do sveobuhvatnog pristupa boljem promovisanju evropskih osnovnih vrijednosti u cijelom svijetu.

Nastaviću da neumorno radim na unapređivanju ovog procesa”.

U zajedničkoj izjavi, predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej i predsjednik Komisije Žoze Manuel Barozo rekli su sljedeće: “U svom začetku, Evropska unija je obujedinila nacije koje su izašle iz ruševina razarajućih svjetskih ratova – koji su potekli sa ovog kontinenta – i ujedinila ih u projektu za mir. Tokom proteklih šezdeset godina, Evropska unije je ponovo ujedinila kontinent kog je hladni rat rascijepio u pogledu vrijednosti kao što su poštovanje ljudskog digniteta, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava”.

Konstatujući njenu saradnju sa Ujedinjenim nacijama, generalni sekretar Ban Ki Mun danas je čestitao Evropskoj uniji na dodjeli Nobelove nagrade za mir za 2012, naglasivši njenu ulogu u izgradnji mira, promovisanju ljudskih prava i podršci ekonomskom i socijalnom razvoju u svijetu.

“Danas je nezamjenljiv partner Ujedinjenih nacija dobio više nego zasluženo prizanje dostignuša i značaja u Evropi i svijetu”, izjavio je Ban Ki Mun.

Američki državni sekretar Hilari Klinton takođe je čestitala Evropskoj uniji, rekavđi da Nobelova nagrada za mir odražava veliki trud bloka u postizanju jedinstva.

“Dozvolite mi da čestitam Evropskoj uniji na Nobelovoj nagradi za mir. Zaista, sasvim je nevjerovatno vidjeti u kojoj mjeri je Evropa ujedinjena i miroljubiva u 21. vijeku, a do toga nije došlo slučajno”, izjavila je gospođa Klinton. “Do toga je došlo velikim trudom i zalaganjem lidera i građana cijele Evrope”, dodala je.

U periodu između ratova, Norveški komitet za dodjelu Nobelove nagrade dodijelio je nekoliko nagrada licima koja su tražila pomirenje Njemačke i Francuske. U periodu nakon 1945, to pomirenje je postalo stvarnost.  Užasne patnje u drugom svjetskom ratu pokazale su da postoji potreba za jednom novom Evropom.

Tokom razdoblja od sedamdeset godina, Njemačka i Francuska su ratovale tri puta. Danas je rat između Njemačke i Francuske nezamisliv. To pokazuje da kroz dobro usmjerene napore i izgradnju  uzajamnog povjerenja, istorijski neprijatelji mogu da postanu bliski partneri.

Tokom osamdesetih godina, Grčka, Španija i Portugalija su se pridružile EU. Uslov za članstvo bilo je uvođenje demokratije. Pad Berinskog zida omogućilo je članstvo u EU za nekoliko zemalja centralne i istočne Evrope, čime je otvorena nova era u evropskoj istoriji. Podjela na istok i zapad je uglavnom izbrisana; demokratija je osnažena i riješeni mnogi nacionalni sukobi između država.

Prijem Hrvatske u članstvo sljedeće godine, otvaranje pregovora sa Crnom Gorom o učlanjenju i davanje statusa zemlje kandidata Srbiji jačaju proces pomirenja na Balkanu. Tokom protekle decenije, mogućnost učlanjenja Turske u EU unaprijedila je demokratiju i ljudska prava u toj zemlji.

EU trenutno prolazi kroz velike ekonomske poteškoće i socijalne nemire.  Norveški komitet za dodjelu Nobelove nagrade želi da apostrofira, po njegovom mišljenju, najvažnije ostvarenje EU: uspješnu borbu za mir i pomirenje, i demokratiju i ljudska prava. Uloga koju EU ima u stabilizaciji pomogla je da se najveći do Evrope preobrati od kontinenta rata u kontinent mira.

Djelovanje EU predstavlja „bratstvo nacija“ i dostiže oblik „mirovnih kongresa“ koje u svojoj oporuci iz 1895.  Alfred Nobel navodi kao kriterijume za dodjelu nagrade za mir.

Europa.ba