Izvještaj o napretku za Bosnu i Hercegovinu za 2012. godinu objavljen

Evropska komisija objavila je Izvještaj o napretku za Bosnu i Hercegovinu 10. oktobra 2012., skupa sa Izvještajima o napretku za ostale zemlje uključene u proces ‘proširenja’. ‘Vrijeme je za rezultate’ okosnica je govora Stefana Fuelea o Bosni i Hercegovini tokom obraćanja medijima u Briselu.

Nakon zvanične primopredaje Izvještaja o napretku predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, Vjekoslavu Bevandi, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Peter Sorensen je govoreći u Sarajevu na konferenciji za novinare rekao:

“U Bosni i Hercegovini nije bilo gotovo nikakvog napretka. Vidjeli smo visoku razinu retorike o integraciji u EU – ali malo akcije i nekoliko ostvarenih rezultata. To je vrlo razočaravajuće i znači da Bosna i Hercegovina i dalje zaostaje u regionu. To treba promijeniti, jer postoje jasni zadaci koje treba obaviti – od kojih se većina ne može postići bez najšireg političkog konsenzusa.

“Znamo da ljudi ove zemlje žele EU budućnost. Evropska unija je spremna učiniti svoj dio posla. Sada očekujemo da sve vlasti, sve vođe i sve institucije pronalaze konsenzus te ostvaruju dogovore i napredak. Ukratko, vrijeme je za rezultate – vrijeme je da oni koji su na vlasti naprave iskorak i preuzmu odgovornost “.

Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine i općenitu strategiju o proširenju Evropske komisije možete pročitati ovdje:

http://ec.europa.eu/enlargement/countries/strategy-and-progress-report/index_en.htm

 

Europa.ba