Pokretanje dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine

Komesar za proširenje i evropsku politiku susjedstva, Štefan Füle, u srijedu, 27. juna u Briselu će sa političkim predstavnicima Bosne i Hercegovine pokrenuti dijalog na visokom nivou o procesu pristupanja. Ova nova inicijativa ima za cilj da pomogne Bosni i Hercegovini da krene naprijed u procesu pristupanja, pojašnjavajući metodologiju pregovora o pristupanju EU i razgovarajući o tome šta se očekuje od države kandidatkinje. Komisija očekuje da će dijalog pokazati na konkretnim primjerima, zašto je potreban efikasan i učinkovit mehanizam koordinacije po pitanjima EU u Bosni i Hercegovini, kako bi bila u mogućnosti da pregovara sa EU i govori jednim glasom.

Nedavno usvajanje Zakona o državnoj pomoći i Zakona o popisu stanovništva su važni pomaci za napredak Bosne i Hercegovine u procesu EU integracija. Komisija se nada da će zemlja uskoro biti u mogućnosti da ispuni preostale uslove za podnošenje vjerodostojnog zahtjeva za članstvo u EU, kao što je to utvrdilo Vijeće za vanjske poslove u martu 2011.

Nakon što Bosna i Hercegovina podnese vjerodostojan zahtjev za članstvo u EU, potrebno je da prođe rigorozan tehnički proces (screening) vezan za usklađivanje i provedbu internog zakonodavstva u skladu sa zahtjevima EU, te predstavi svoje osnove za vođenje pregovora po svakom bitnom pitanju EU (poznata kao pregovaračka ‘poglavlja’). Dijalog na visokom nivou će pomoći da Bosna i Hercegovina blagovremeno spozna šta je potrebno za pripremu ovog kompleksnog poduhvata.

EbS link sa audio i video zapisom o pokretanju dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja BiH, u Briselu 27. juna 2012.: http://ec.europa.eu/avservices/player/streaming.cfm?type=ebsvod&sid=206847

 

Kontakti:

Peter STANO: peter.stano@ec.europa.eu 

Anca PADURARU: anca.paduraru@ec.europa.eu 

 

Europa.ba