Partnerstvo za BiH u Evropskoj uniji – EUFOR informativna kampanja

EUFOR pokreće ljetnu javnu informativnu kampanju

“Partnerstvo za BiH u Evropskoj uniji” je naslov informativne kampanje pokrenute ovo mjeseca od strane EUFOR-a. Pročitajte poruku komandanta EUFOR-a:

“Ove godine se obilježava 20 godina od izbijanja konflikta u Bosni i Hercegovini. Ovo  je veoma bolna godišnjica za sve građane ove zemlje, bez obzira na njihovu nacionalnost.

Ipak, ne smijemo zaboraviti da je ove godine i 17 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Od toga dana, 21. novembra 1995, Bosna i Hercegovina je krenula putem demokratije i evroatlantskih integracija.

Građani Bosne i Hercegovine su napravili značajan napredak. Učinili su ovu zemlju bezbjednom za život. Ovo nije bilo lagano putovanje, a treba još mnogo toga uraditi na tom putu. Mnogo novih reformi se mora usvojiti i implementirati. Ali, u završnici ovoga puta čeka glavna nagrada – punopravno članstvo u Europskoj Uniji.

Tokom godina, Bosna i Hercegovina kao država je preuzimala sve više odgovornosti; odgovornosti koje su prije 17 godina bile na međunarodnoj zajednici. Danas je međunarodna zajednica partner vaše zemlje, posvećena tome da pomogne BiH na njenom evropskom i evroatlantskom putu.

Moram ponovo naglasiti – putovanje ovom stazom neće biti lagano. Ali ovo je putovanje koje Bosna i Hercegovina mora završiti!

BiH mora sama ići ovim putem. Na sreću, ovo nije nepoznat put – sve ostale zemlje članice Evropske unije su također morale preći ovaj put i sada su više nego spremne pružiti ruku pomoći BiH.

EUFOR je također posvećen tome da se stabilno i sigurno okruženje održi u BiH. Iako će se njegova uloga promijeniti u narednom periodu, EUFOR neće otići. Odlučno ostaje da bi pružio sveobuhvatnu podršku BiH. EUFOR će se više koncentrisati na jačanje Oružanih snaga BiH kroz izgradnju kapaciteta i obuku.

Ipak, najteži posao ostaje na Bosni i Hercegovini. Ali, i taj posao može biti lakši ako svi zajedno budemo radili na tome da BiH bude bezbjedna i uspješna!

Ujedinimo se u radu za jedinstveni cilj – BiH u EU!”

Više o EUFOR-u, molimo Vas da posjetite: http://www.euforbih.org/

 

Europa.ba