Evropska unija daje 230 miliona eura za povratnike, izbjeglice i raseljena lica na zapadnom Balkanu

U Sarajevu je 24. aprila 2012. godine održana međunarodna donatorska konferencija, na kojoj su prikupljena sredstva za rješavanje problema smještaja 74 hiljade izbjeglica, povratnika i raseljenih lica u regionu zapadnog Balkana. 16 godina nakon konflikta, donatorska konferencija ima cilj da sakupi do 500 miliona eura za ljude koji žive u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

U zavisnosti od usvajanja ukupnog budžeta EU za period od 2014. 2020. godine, Evropska unija je obećala izdvajanje 230 miliona eura u narednih pet godina, što je skoro polovina svote zatreažene od međunarodnih donatora.

Govoreći na konferenciji, evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Štefan Füle je pozdravio obnovljenu obavezanost svih država-učesnica prema Sarajevskom procesu, čiji je cilj pronalaženje održivog rješenja za izbjelice i raseljena lica u regionu. “To je jasan znak da region želi da ostavi prošlost iza sebe, da je ne zaboravi, ali da se kreće naprijed u budućnost, u svoju evropsku budućnost, kao dobri susjedi”, izjavio je komesar Füle.

Predloženo rješavanje stambenih problema treba biti implementirano u narednih tri do pet godina. UNHCR, a u nekim zemljama OSCE, će nadgledati ovaj ključni segment zatvaranja izbjegličkog poglavlja.

Documents related to Donor Conference:

Joint Delcaration on ending displacement and ensuring durable solutions for vulnerable refugees and internally displaced persons

Joint Regional Programme on Durable Solutions for Refugees and Displaced Persons

Some of the UNHCR produced regular TV programme entitled “A Time to Decide” dedicated to refugees and Regional Programme aimed at closing down the refugee chapter in Western Balkans:

http://www.youtube.com/watch?v=5813jbsvHXI&list=UUKqAm-6rg6oSX9LEUNNgLVw&index=1&feature=plcp

http://www.youtube.com/watch?v=mOhcmEA0kdY&list=UUKqAm-6rg6oSX9LEUNNgLVw&index=1&feature=plcp

http://www.youtube.com/user/YesProMediaCompany?feature=mhee

Europa.ba