U povodu Dana planete Zemlje: Evropska unija pomaze odrzanje i razvoj cistog okolisa

U sklopu projekta koji finansira Evropska unija, a realizuje Centar civilnih inicijativa (CCI) u partnerstvu sa Centrom za podrsku i razvoj (CRP), u Sarajevu je u nedjelju, 22. aprila 2012. organizovano obiljezavanje Dana planete Zemlje. U kontaktima sa gradjanima, zajedno sa projektnim timom, aktivno su ucestvovali i volonteri Asocijacije srednjoškolaca u BiH (ASUBiH), prepoznavsi znacaj ovakvih inicijativa.

Tom prilikom, gradjani su podstaknuti na aktivno ukljucivanje u inicijative za poboljsanje regulativa u vezi sa  proizvodnjom, prometom i uvozom plastičnih kesa, kao i ukupne zaštite životne sredine.

Bosna i Hercegovina najzagađenija je zemlja po broju odbačenih plastičnih kesa. Godišnja potrošnja prelazi cifru od milijardu komada, a nakon vrlo kratkog vremena korištenja, u najboljem slučaju završe na nekoj od kontrolisanih deponija, a vrlo često u prirodi. Zanemarljiv broj se reciklira. Da su kese postale i planetarni problem, svjedoče aktivnosti mnogih zemalja na uvođenju mehanizama za smanjenju njihovog korištenja.

Evropska unija ozbiljno razmatra modalitete ograničavanja njihove masovne upotrebe i besplatne distribucije. Ocekivano je da odgovorne bh. strukture slijede pozitivne europske prakse u rješavanju ovog problema na način da životna sredina bude odgovorno zaštićena.

Učešće građana u rješavanju ovako složenog problema vrlo jednostavno – vratimo se nošenju platnenih torbi i korpi kada idemo  u kupovinu.

Dan planete Zemlje obilježava se u više od 150 zemalja svijeta, a ovogodišnja kampanja nosi naziv ”Zaštitimo naš dom – planetu Zemlju”. Cilj kampanje je skretanje pažnje na opasnosti koje prijete životu na Zemlji, te poticanje zajedničke odgovornosti u očuvanju prirode i njenih bogatstava.

Europa.ba