Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju o Međunarodnoj posmatračkoj operaciji za popis stanovništva i domaćinstava u BiH

Memorandum o razumijevanju između Evropske komisije, Vijeća Evrope i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o Međunarodnoj posmatračkoj operaciji za popis stanovništva i domaćinstava u BiH potpisan je danas u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.    

Međunarodna posmatračka operacija (MPO) će pratiti provođenje popisa stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini i osigurati da se on odvija u skladu sa međunarodnim standardima. Za praćenje će biti zadužen Odbor međunarodnih organizacija uz asistenciju starijeg eksperta za popis stanovništva, te eksperata za popis i za informacione tehnologije. 

Upravljačko tijelo Posmatračke operacije sačinjava Evropska komisija, Vijeće Evrope i Ujedinjene nacije (UNSD, UNECE, UNDP i UNFPA), a predsjedava EUROSTAT – Ured za statistiku Evropske komisije. 

Praćenjem će se unaprijediti vjerodostojnost i pouzdanost rezultata popisa. Predmet praćenja će biti različite faze sakupljanja i obrade podataka kako bi njihovo rukovanje bilo u skladu sa međunarodnim standardima. Prisustvo međunarodnih organizacija će obezbijediti legitimitet podataka kako bi oni bili priznati od strane međunarodne zajednice, uključujući Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond. 

Provođenje popisa stanovništva i domaćinstava je planirano za april 2013. godine, na osnovu zakona koji je Parlamentarna skupština BiH usvojila u februaru 2012.

U Bosni i Hercegovini nije bilo popisa od 1991. godine. Iz tog razloga su ažurirani statistički podaci o stanovništvu i domaćinstvima u cijeloj zemlji neprocjenjivi za proces integracije Bosne i Hercegovine u EU i za njeno socijalno-ekonomsko planiranje u narednim godinama.  

Popis je važan izvor informacija koji omogućava da odluke budu zasnovane na pouzdanim statističkim podacima. Popisaće se broj stanovnika u svim opštinama i registrovati stanje zaposlenosti i uslovi domaćinstava. Sve informacije će biti anonimne i koristiće se samo u statističku svrhu.  

Europa.ba