Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Sorensen posjetio Srebrenicu i Tuzlu

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Peter Sorensen posjetio je 15. marta 2012. godine Memorijalni centar “Srebrenica-Potočari spomen obilježje i mezarje  za žrtve genocida  iz 1995.” Ambasador Sorensen je položio cvijeće u znak sjećanja na one koji su ubijeni u Srebrenici 1995. godine.

Nakon posjete Memorijalnom centru, ambasador Sorensen se sastao sa predstavnicima lokalnih vlasti u Srebrenici.

Ambasador je također posjetio Podrinjski identifikacijski projekt – mrtvačnicu i Odsjek za koordinaciju identifikacija u Tuzli, gdje je razgovarao sa predstavnicima Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

“Kao čovjek i kao otac, duboko sam potresen sa onim što sam vidio u Memorijalnom centru ‘Srebrenica-Potočari spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995.’ i u objektima ICMP-a. Ljudi su patili na načine koje riječi ne mogu da opišu. Žrtve nisu samo oni koji su ubijeni i koji su nestali, nego i njihove porodice koje imaju puno pravo da saznaju sudbinu svojih najmilijih”, rekao je šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU predstavnicima medija u Tuzli. Ambasador je, također, pohvalio osoblje ICMP-a zbog njihovog rada i predanosti. “Takav naučni rad je od iznimne važnosti u procesu traganja za istinom i pravdom”, zaključio je Sorensen.

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Peter Sorensen susreo se i sa načelnikom opštine Tuzla Jasminom Imamovićem. Ambasador Sorensen i načelnik Imamović su razgovarali o ekonomskom razvoju opštine Tuzla i Bosne i Hercegovine. Načelnik je obavijestio ambasadora da je Opština Tuzla završila implementaciju trenutne razvojne strategije i da su u toku pripreme Strategije razvoja za period od 2012. do 2026. godine.

Europa.ba