Kolumna ambasadora Petera Sorensena povodom Međunarodnog dana žena

Međunarodni dan žena

Piše: šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen

Građani Bosne i Hercegovine decenijama obilježavaju Dan žena. Iako je jedno vrijeme 8. mart imao ideološki predznak, njegova suština lišena je bilo kakve ideologije i sasvim je plemenita – jednakost žena i muškaraca.

Možda danas mislimo da se ta jednakost podrazumijeva, ali prije samo sto godina, što u ljudskoj istoriji nije puno vremena, žene nisu imale pravo glasa, nisu se znatnije školovale, nisu smjele raditi većinu poslova i bile su manje plaćene. Većim dijelom ta nepravda je ispravljena, ali ima područja na kojima treba raditi kako bi ostvarili jednakost među ljudima različitog pola.

Dosta sam putovao i boravio u raznim dijelovima Evrope i svijeta. Mogu reći da ima ekonomski razvijenijih zemalja koje bi se mogle ugledati na Bosnu i Hercegovinu kada je u pitanju uloga žene u društvu. Tokom 20. vijeka, žene u Bosni i Hercegovini su ostvarile ravnopravnost u pogledu školovanja i rada, napredovanja na poslu i plata. No, trenutni problemi, uključujući ekonomsku krizu, dovode u pitanje ta postignuća. Tako se, naprimjer, danas dešava da poneki poslodavac pita kandidatkinje za posao da li imaju djecu i da li planiraju rađati pa na osnovu toga odlučuje da li će ih zaposliti, a postoje izvještaji i o povećanom broju slučajeva nasilja u porodici. Negativan trend je uočljiv i u broju žena u izvršnoj vlasti. Još 1982. godine Milka Planinc je bila premijerka Jugoslavije dok 2012. godine Vijeće ministara BiH nema nijednu ženu ministra.

Ravnopravnost polova je veoma važna za Evropsku uniju i sve zemlje članice rade na ostvarenju toga. Devet komesara u Evropskoj komisiji su žene, a jedna od njih je Catherine Ashton, potpredsjednica Komisije i visoka predstavnica za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, što je jedna od najvažnijih funkcija u EU. Učešće žena se mora širiti na svim nivoima uprave i one moraju imati priliku da ostvare svoje ambicije. U 21. vijeku je neshvatljivo da pol može biti prepreka za napredovanje ili dobijanje prava.  Ja sam na čelu jedne od najvećih Delegacija EU u svijetu i drago mi je da mogu reći da Delegacija u Bosni i Hercegovini zapošljava više žena nego muškaraca.

Osim političkog i ekonomskog rada na pitanjima važnim za evropske integracije, Delegacija EU i EUSR u Sarajevu ozbiljno rade i na projektima čiji je cilj poboljšanje života žena u BiH. Jedan od meni najdražih je projekat pomoći porodiljama, putem kojeg radimo na usvajanju legislative i isplati porodiljskih naknada. Nekoliko stotina hiljada eura smo uložili u rad sa gender komisijama na opštinskom nivou, pomažući im u provođenju zakona o ravnopravnosti polova.

Uloga žene u porodici i društvu je neizmjerna i mada još postoje poteškoće u ostvarivanju potpune ravnopravnosti, važno je da smo se opredijelili za to. Evropska unija stremi jednakosti polova i na to potiče zemlje članice, kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u Uniji.

Dok 8. marta poklanjamo cvijeće ženama, iskreno im zahvaljujemo na njihovom doprinosu. Ali, muškarci i žene treba da su jednaki tokom čitave godine i zato je jako važna trajna debata o jednakosti. Svim ženama čestitam Međunarodni dan žena!

Europa.ba