“Volontiranje za prekogranični razvoj”

Učinci projekta “Volontiranje za prekogranični razvoj” financiranog od EU predstavljeni su danas od strane partnera Youth Communication Centre Banja Luka (YCC) i Democracy Agency Sisak (LDA).

Cilj projekta je povećati dostupnost usluga zajednice u graničnom području uspostavljanjem pet volonterskih službi. – dvije u Bosni i Hercegovini (Bihać i Derventa) i tri u Hrvatskoj (Sisak, Kutina i Petrinja).

Također, pridonosi uspostavi prekogranične mreže između lokalnih vlasti, civilnog društva i društvenih partnera kreiranjem šest lokalnih volonterskih smjernica (u pet spomenutih gradova i Banjaluci).

Ove smjernice će definirati mjere od kojih će lokalne zajednice imati koristi u ekonomskom i društvenom razvoju. Osim toga, projekt će pomoći u poboljšanju kvalitete života i socijalne kohezije u pograničnom području stvaranjem prekogranične mreže volontera.

Dva volonterskih kampa, jedan u Bosni i Hercegovini i jedan u Hrvatskoj, će biti organizirana u sklopu projekta. Kampovi će okupiti 60 volontera koji će raspravljati aktualna društvena pitanja u pograničnim gradovima i pokrenuti akcije za promjene.

EU je osigurala 97.000 eura za projekt iz Instrumenata pretpristupne pomoćik (IPA) – Program prekogranične suradnje Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Projekt provode YCC iz Banja Luke i LDA iz Siska uz 4 partnera – Udruženje Žene sa Une iz Bihaća, BiosPLUS iz Dervente, Udruga osoba sa invaliditetom iz Kutine i udruga IKS iz Petrinje.

Europa.ba