Dodiljena grant sredstva projektima prekogranične saradnje između BiH i Hrvatske

U Mostaru je 21. maja održana konferencija IPA programa prekogranične saradnje između BiH i Hrvatske, koji finansira EU, na kojoj je svečano obilježen početak 8 najuspješnijih projekata kojima su dodijeljena grant sredstva u okviru trećeg poziva za dostavu projektnih prijedloga.

Ukupna vrijednost dodijeljenih grantova je 3,5 miliona eura. Uspješni projekti koji su odabrani između 182 prijedloga, predstavili su na konferenciji planirane ciljeve i očekivane rezultate.

Ovaj program prekogranične saradnje daje veliku mogućnost lokalnim zajednicama u pograničnom području BiH i Hrvatske da zajednički rješavaju pitanja u različitim sektorima, kao i za razvoj i povezivanje njihovih turističkih potencijala, poboljšanje zaštite okoliša, podršku razvoju malih i srednjih preduzeća, te bolje uslove za povećanje socijalne kohezije, itd.

EU je ovim programom obezbijedila finansijsku podršku u iznosu od 7 miliona eura pojedinačno za BiH i Hrvatsku u periodu 2007-2013, s ciljem da doprinese dobrosusjedskim odnosima ovih zemalja i pomogne društveno-ekonomskom razvoju pograničnog područja.

U svom pozdravnom govoru šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji Evropske unije u BiH, Massimo Mina, naglasio je da je krajnji cilj ove pomoći povećanje ekonomskog potencijala pograničnog područja i time stvaranje boljih životnih uslova za građane. “To je razlog zašto smo dodijelili grant sredstva za projekte kao što su ‘BEE Promoted’ za podršku malim i srednjim preduzećima u proizvodnji meda i drugih pčelinjih proizvoda, i ‘Forest Eye’ sa naglaskom na smanjenje rizika od prirodnih katastrofa, kao što su šumski požari, i ‘Ćiro’ za razvoj novih turističkih ponuda, odnosno biciklističke staze na staroj željezničkoj pruzi”, izjavio je gospodin Mina.

Dodao je da je u cilju dalje pomoći, EU osigurala stalnu podršku ovom području kroz trilateralni program saradnje koji uključuje Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, i Crnu Goru.“Sada se pripremamo za provođenje sljedećeg programa u periodu 2014-2020”, zaključio je.

Konferencija, koja je okupila učesnike iz BiH i Hrvatske, nije samo pružila priliku da se predstave statistički podaci o trećem pozivu za dostavljanje projektnih prijedloga nego i aktivnosti i rezultati projekata “IRRI”, “PROGRES” i ” Staza Gospi Sinjskoj”, kao primjeri uspješne prekogranične suradnje u okviru drugog poziva za dostavu projektnih prijedloga programa.

Pomoćnica ministra za regionalni razvoj i fondova Evropske unije Republike Hrvatske, Helga Bubanović-Devčić, naglasila je da su ovi projekti od velikog značaja za lokalnu zajednicu i za korisnike u prekograničnom području BiH i Hrvatske te da je njihova najveća vrijednost razmjena iskustava, znanja, stvaranje novih veza i rješavanje socio-ekonomskih problema u pograničnom području.

Šefica Odsjeka za prekogranične, međunarodne i posebne programe pomoći Evropske unije BiH u Direkciji za evropske integracije, Nada Bojanić, je istakla iznimnu saradnju koju su u provedbi ovog programa ostvarile nevladine organizacije i opštinske vlasti u BiH i Hrvatskoj, kao i veliki interes potencijalnih aplikanata iz programskog područja i vrlo visoku apsorpciju dodijeljenih sredstava Evropske unije, što govori o priličnoj izgrađenosti kapaciteta korisnika.

Konferenciju su organizovale Operativne strukture programa, Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Republike Hrvatske u saradnji s Delegacijom Evropske unije u BiH i Agencijom za regionalni razvoj u Hrvatskoj, uz tehničku podršku Zajedničkog tehničkog tajništva IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007-2013.

Europa.ba