Second round of applications for international credit mobility within Erasmus+ programme

Drugi poziv za aplikacije u okviru međunarodne kreditne mobilnosti u okviru Erasmus + programa

Erasmus+ je EU program u polju obrazovanja, treninga, mladih i sporta koji nudi mogućnosti pojedincima za studij, rad, podučavanje u drugim dijelovima svijeta. Također daje istu priliku studentima iz navedenih područja da dođu studirati na visokoobrazovne institucije u Evropi. Erasmus+ podržava međunarodnu razmjenu studenata, akademskog osoblja, ideja i dobre prakse između institucija.

U cilju postizanja ciljeva, Erasmus+ program podržava sljedeće akcije:

  • Ključna akcija 1: Mobilnost pojedinaca
  • Ključna akcija 2: Kooperacija za inovaciju i razmjena dobrih praksi
  • Ključna akcija 3: Podrška političkim reformama
  • Jean Monnet akcije
  • Sport

Erasmus+ program je otvoren za učešće programskim zemljama (zemlje članice EU, BJR Makedonija, Island, Lihtenštajn, Norveška i Turska), partnerskim zemljama (Zapadni Balkan, zemlje Istočnog partnerstva, zemlje južnog Mediterana, Ruska Federacija) i druge partnerske zemlje.

Programske zemlje mogu potpuno učestvovati u svim akcijama Erasmus+ programa. Partnerske zemlje mogu učestvovati samo u određenim akcijama Programa ovisno od specifičnih kriterija i  uslova.

MOGUĆNOSTI UČEŠĆA BIH U AKCIJAMA ERASMUS+ PROGRAMA

Akcije

Institutions from Programme Countries Institutions from B&H

Međunarodna kreditna mobilnost

Koordinator
Partner
Partner

Zajednički master programi

Koordinator
Partner
Partner

Jačanje kapaciteta

Koordinator
Partner
Koordinator
Partner

Jean Monnet

Koordinator
Partner
Koordinator
Partner

Strateška partnerstva Strategic Partnerstva znanja
Alijanse sektorskih vještina

Koordinator
Partner
Partner* u slučaju da dodatna vrijednost može biti postignuta

 

Međunarodna kreditna mobilnost je dio ključne akcije 1 – Mobilnost pojedinaca i pruža prilike studentima, praktikantima, mladim osobama, volonterima, kao i profesorima, učiteljima, trenerima, mladim aktivistima, osoblju iz obrazovnih institucija i organizacijama civilnog društva da ostvare međunarodno iskustvo u drugoj zemlji.

Drugi poziv za aplikacije u okviru Međunarodne kreditne mobilnosti je otvoren. Većina nacionalnih agencija otvara drugi krug za aplikacije u okviru poziva za Međunarodnu kreditnu mobilnost 2015.  Aplikacije su ograničene na one regije čija su sredstva jos uvijek neutrošena nakon prvog poziva za aplikacije koji je bio zatvoren 4. marta.

Ovaj poziv otvara mogućnost institucijama iz programskih zemalja da apliciraju za finansiranje projekata mobilnosti u saradnji s visokoobrazovnim institucijama širom svijeta.

Nacionalne agencije koje učestvuju u objavi poziva su iz sljedećih zemalja: Austrija, Bugarska, Hrvatska, Česka, Njemačka, Danska, Estonija, Španija, Finska, Francuska, Mađarska, Irska, Latvija, BJR Makedonija, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovenija, Slovačka i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Potencijalni aplikanti trebaju konsultovati web stranice nacionalnih agencija kako bi provjerili s kojim regijama iz svijeta mogu aplicirati za projekat mobilnosti.

Bilo koja visokobrazovna institucija iz programskih zemalja može aplicirati, uključujući institucije koje su već osigurale sredstva za određene projekte, te institucije koje su bile neuspješne u prvom krugu aplikacija.

Univerziteti iz partnerskih zemalja (uključujući i univerzitete iz BiH) ne mogu direktno aplicirati na ovaj poziv Međunarodne kreditne mobilnosti. Univerziteti iz partnerskih zemalja moraju imati potpisan sporazum o interinstitucionalnoj saradnji s univerzitetom iz programske zemlje, a navedeni univerzitet iz programske zemlje će direktno aplicirati za sredstva u okviru poziva Međunarodne kreditne mobilnosti nadležnoj nacionalnoj agenciji.

Drugi poziv za aplikacije bit ce zatvoren 24. septembra 2015 u 12:00 (CET).

Aplikacijska forma će biti dostupna vrlo skoro, ali vec sada možete poceti pripremu aplikaciju s postojećim dokumentom.

Europa.ba