Obogaćeni životi i proširena vidici samo su dio prednosti Erasmus+ programa studentskih razmjena

Studiranje u inostranstvu na prestižnim evropskim univerzitetima, učenje novih jezika, upoznavanje novih kultura i tradicija dio su prednosti studentskih razmjena u okviru Erasmus+ programa. Studenti i akademsko osoblje iz Bosne i Hercegovine sve više koriste brojne mogućnosti Erasmus+, jednog od najuspješnije programa Evropske unije.

Studiranje u inostranstvu nije bauk, već je nešto na što su Erasmus alumni studenti veoma ponosni. Leili Lizde i Ameli Brčaninović, Erasmus iskustvo je u potpunosti promijenilo shvatanje života i karijere i naučilo ih strpljenju i važnosti izlaska iz zone komfora. „Usudite se i stanite na jednom Erasmusu!“ složne su Leila i Amela, koje su bile na dvije razmjene, upoznale iznimne ljude iz svih dijelova svijeta i vratile se u Sarajevo bogatije za nevjerovatno iskustvo.

Gianluca Vannini, šef Sekcije operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, čestitao je budućoj generaciji Erasmus studenata, tokom prvog u nizu događaja koje Info centar EU u BiH svake godine organizuje za ispraćaj nove generacije. Vannini je studentima poželio sreću u novim avanturama „Ovo iskustvo će vam omogućiti da upoznate vrijednosti Evropske unije i da ih podijelite s vašim vršnjacima. Vašoj državi su potrebni mladi i obrazovani ljudi koji poznaju proces evropskih integracija,“ dodao je Vannini.

Smanjenje nezaposlenosti mladih, promocija razvoja novih vještina, poticanje mladih za učešće u evropskoj demokratiji, podržavanje inovacija, saradnje i promocije mobilnosti mladih su razlozi zašto je Erasmus+ vrijedna prilika za učenike i visokoškolske institucije iz Bosne i Hercegovine.

Suad Muhibić, direktor Nacionalnog Erasmus+ ureda u Bosni i Hercegovini je naglasio da su glavni ciljevi programa pomoći visokoškolskim obrazovnim institucijama da unaprijede svoje kapacitete, modernizuju i poboljšaju nastavne planove i programe i upravljačke strukture. Učešćem u programu se također unapređuje međunarodna mobilnosti, te je sve veća mobilnost studenata iz Bosne i Hercegovine jedna od najznačajnijih komponenti programa. „Vi ulažete u svoje obrazovanje. Učešće u Erasmusu je ključna odluka za vašu budućnost, upoznat ćete nove ljude i naučiti jako puno i time učiniti sebi najveću uslugu – Erasmus+ je vaša ulazna karta za Evropu i svijet,“ naglasio je Muhibić.

Udvostručenjem budžeta Erasmus+ programa za period 2021.-2027., Evropska unija nastoji osnažiti mlade ljude i ojačati evropskih identitet. Studija utjecaja Erasmus+ programa koju je objavila Evropska komisija ističe da je iskustvo razmjene bilo prekretnica u životu više od 5 miliona studenata. Iskustva studenata, najbolje prakse univerzitetskog osoblja i nove mogućnosti programa bit će predstavljanje na narednim događajima koje će biti organizovani u Tuzli, Mostaru i Banja Luci.

Europa.ba