Predstavljene nove Erasmus+ mogućnosti u oblasti visokog obrazovanja

Erasmus+ je jedan od najuspješnijih programa Evropske unije. Počevši kao program razmjene studenata 1987. godine, godinama, on je unapređivao i obogatio živote više od 9 miliona direktnih učesnika, a imao je i značajan neposredni učinak na živote mnogih drugih“, rekao je Gianluca Vaninni, šef Odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji Evropske unije u BiH, danas tokom obilježavanja Nacionalnog Erasmus+ info dana u BiH.

Glavni cilj događaja je promocija mogućnosti u okviru Erasmus+ programa, s posebnim naglaskom na predstavljanje novog poziva za dostavu projektnih prijedloga u oblasti visokog obrazovanja, uključujući projekte jačanja kapaciteta u visokom obrazovanju, međunarodne kreditne mobilnosti, zajedničke master programe, Jean Monnet aktivnosti, te ostale mogućnosti u oblasti visokog obrazovanja.

Želimo ponuditi nove mogućnosti za mlade u okviru ovog programa, te je stoga Evropska unija predložila udvostručiti budžet Erasmusa za 30 milijardi eura za period 2021 – 2027. godina,“ Vannini je dodao. Govornici su naglasili da su mogućnosti finansiranja u okviru programa značajne, te se trebaju iskoristiti na najbolji način. Gulia Moro, predstavnica Izvršne agencije Evropske komisije za obrazovanje, audiovizuelne djelatnosti i kulturu (EACEA) predstavila je ključne novosti novog poziva za 2019. godinu, što uključuje i posebne uvjete u vezi saradnje s institucijama iz Velike Britanije kao i Jean Monnet aktivnosti.

Događaj je predstavio ključne dijelove Erasmus+ programa raznim korisnicima u oblasti visokog obrazovanja, uključujući visokoškolske ustanove, studente, nadležna ministarstva i druge aktere. Suad Muhibić, direktor Nacionalne Erasmus+ kancelarije u BiH naglasio je da je trenutno u implementaciji preko 300 projekata međunarodne kreditne mobilnosti: „BiH aktivno učestvuje u programu, provedeno je preko 30 projekata izgradnje kapaciteta, koji su važni jer visokoškolskim institucijama daju mogućnosti da se modernizuju i unaprijede nastavne planove i upravljačke strukture, te da se povežu s realnim sektorom i svim relevantnim subjektima,“ rekao je Muhibić.

Info danu su prisustvovali i predstavnici visokoobrazovnih institucija iz Španije i Litvanije povodom umrežavanja s partnerima iz BiH i ostvarivanja moguće saradnje za prijave na dostupne akcije Erasmus+ programa. „Predstavnici 14 institucija visokog obrazovanja čine delegaciju Španije koja  je došla na poziv BiH insitutucija kako bi se poboljšala saradnja u okviru Erasmus+ programa i kako bismo podržali napore Evropske unije u promociji programa,“ rekla je Loreta Paulskaite, predstavnica Nacionalne agencije za Erasmus+ program iz Španije.

Erasmus+ je program Evropske unije za obrazovanje, osposobljavanja, mlade i sport. Erasmus + program traje  u periodu od 2014-2020 i zamjenjuje trenutne finansijske programe koji vodi Evropska unija u oblasti obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta, uključujući i Program za cjeloživotno učenje (Erasmus, Comenius, Leonardo, Grundtvig i Transversal), Mladi u akciji i druge međunarodne programe uključujući i Jean Monnet i Erasmus Mundus.

Europa.ba