Obraćanje Massimo Minae na završnoj konferenciji projekta „Strateški razvoj visokog obrazovanja i standarda kvalifikacija“

Obraćanje Massimo Minae, šefa operacija Sekcije III (Socijalni razvoj, civilno društvo i prekogranična saradnja) na završnoj konferenciji projekta „Strateški razvoj visokog obrazovanja i standarda kvalifikacija“

Uvaženi ministri, rektori, g. Bergan, gđo. Hennessey, dragi kolege, gosti, predstavnici medija,

Zadovoljstvo mi je pozdraviti Vas u ime Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i govoriti o ovoj važnoj temi, odnosno reformi visokog obrazovanja.

Posebno mi je zadovoljstvo da se današnja završna konferencija odvija tokom predsjedanja Bosne i Hercegovine Odborom ministara Vijeća Europe.

Danas obilježavamo kraj zajedničkog projekta Europske unije i Vijeća Europe pod nazivom „Strateški razvoj visokog obrazovanja i standarda kvalifikacija“.

Također sam sretan što mogu istaći da je projekt uspješno unaprijedio standarde i kvalitetu visokog obrazovanja, kao i usporedivost obrazovnog sistema u BiH s drugim zemljama.

Nažalost, njegov doprinos politikama i strateškom planiranju u visokom obrazovanju i dalje je pod znakom pitanja, u iščekivanju nacrta dokumenta o prioritetima reforme visokog obrazovanja u BiH u narednih 10 godina. Ovaj važan dokument, koji odražava potrebe visokoškolskih ustanova, donositelja odluka i, što je najvažnije, studenata, rezultat je zajedničkog rada predstavnika akademske zajednice iz svih dijelova BiH.

Reforma obrazovanja je jedna od glavnih pokretačkih snaga u procesu ostvarivanja ekonomskih ciljeva iz Agende Europske unije do 2020. godine. Uvjeren sam da će predanost domaćih vlasti socioekonomskim reformama doprinijeti pozitivnoj atmosferi za usvajanje navedenog dokumenta.

Visoko obrazovanje ima ključnu ulogu u tom procesu, kroz generiranje znanja, vještina i inovacija koje pomažu u prevladavanju ekonomske i finansijske krize te doprinosi rastu i prosperitetu.

Četvrti sastanak ministara obrazovanja iz regije Zapadnog Balkana, održan prošle sedmice u Albaniji u organizaciji Opće uprave za obrazovanje i kulturu, potvrđuje da je visoko obrazovanje pri vrhu prioriteta Europske unije. Svaka od zemalja Zapadnog Balkana, uključujući i BiH, predstavila je po jedan konkretni primjer reforme u visokom obrazovanju, buduće saradnje i narednih koraka, poput važnosti usvajanja novih strateških dokumenata, fokusa na utjecaj i koherentnost podrške te veze između prethodnih i budućih projekata i programa.

Također želim dodati da je Europska unija aktivan i predan član Bolonjskog procesa od samog početka i da je značajno uložila u programe obrazovanja i osposobljavanja u cilju jačanja Europskog prostora visokog obrazovanja.

Putem Erasmus + programa, internacionalizacija visokog obrazovanja je postala stvarnost. Ovaj program također je unaprijedio atraktivnost europskog visokog obrazovanja, ponudio mogućnosti studentima da unaprijede svoje vještine i zapošljivost, te potaknuo obrazovne ustanove na međusobnu saradnju.

Podsjetimo da je Europska unija uložila više od 6 miliona eura u BiH za reformu visokog obrazovanja od 2003. godine (u sklopu CARDS i IPA fondova).

Za ovaj projekat, a čiji završetak danas obilježavamo, Europska unija je osigurala milion eura, dok su naši partneri u provedbi, Vijeće Europe, osigurali preostala sredstva u iznosu od 115.000,00 eura.

Unatoč značajnom ulaganju s naše strane, nismo zadovoljni rezultatima i napretkom reformskih procesa u ovoj oblasti.

•    I dalje ostaje potreba definiranja pravaca prelaska iz strukovnog i drugih vrsta obrazovanja u visoko obrazovanje.

•    Potreban je dalji razvoj kvalifikacijskog okvira u BiH za visoko obrazovanje povezanog s europskim kvalifikacijskim okvirom, a koji je podržan kroz ovaj zajednički projekt Europske unije i Vijeća Europe.

•    Pored toga, postoji potreba uključivanja poslodavaca i institucija tržišta rada u osmišljavanju i provedbi programa, uključujući i praktično iskustvo u nastavi. Time će se pomoći kod usklađivanja nastavnih planova i programa sa sadašnjim i budućim potrebama tržišta rada i potaknuti zapošljivost i poduzetništvo.

Pozivam visokoškolske ustanove i donositelje odluka na svim razinama da nastave raditi na temelju rezultata ovog projekta i općenito na reformi visokog obrazovanja. Ohrabrujem Vas da koristite ovaj projekat kao model i distribuirate dalje stečena znanja. Također bih želio zahvaliti našem partneru, Vijeću Europe, na njihovom radu, kao i svim ministrima obrazovanja na njihovoj podršci projektu.

Ostajemo predani ovom procesu i očekujemo da će se trenutačni problemi uskoro riješiti, omogućujući Europskoj uniji da nastavi pružiti dalju finansijsku podršku pitanjima od važnosti za budućnost ove zemlje i njezinih građana, a posebno mladih.

Zahvaljujem.

Europa.ba