Osoblje EUD/EUSR-a u BiH podržavaju akciju civilnog društva „Ja sam Muzej“

Članovi osoblja Delegacije EU u BiH i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH pozdravljaju i daju podršku akciji civilnog društva „Ja sam Muzej“koja traje od mjeseca avgusta do 04. oktobra 2015. godine. Cilj akcije je podsjetiti bosanskohercegovačku i međunarodnu javnost na činjenicu da je Zemaljski muzej zatvoren skoro tri godine, te motivisati one koji su odgovorni za rješavanje pitanja finansiranja Muzeja.

Zemaljski muzej je najstarija ustanova ove vrste u BiH i prva je koja je u Jugoistočnoj Evropi izgrađena za ovu konkretnu namjenu. To je ustanova od najvećeg kulturnog, historijskog i naučnog značaja, koja čuva kulturno naslijeđe svih naroda u Bosni i Hercegovini. Zbog više faktora, među kojima je i njegova teška pravna i finansijska situacija, Muzej je zatvoren za javnost u 2012. godini.

Svrha akcije „Ja sam Muzej“ je da se promijeni javni imidž Muzeja u medijima i javnosti i da se ukaže na situaciju u kojoj se nalaze zaposlenici Muzeja i na pravne probleme s kojima se Muzej suočava. Akcija se sastoji iz art akcija – portreta i priča radnika i radnica Muzeja, autorskih tekstova o Muzeju bh i regionalnih pisaca – i ‘dežurstva za Muzej’ koje društvenim akterima, javnim ličnostima i građanima i građankama omogućuje da pošalju poruku o hitnosti rješavanja statusa Muzeja. U ime EUD/EUSR-a u BiH, dr. Jasna Jelisić, politička savjetnica u EUSR-u, Jan Snaidauf, šef Odjela za politička i ekonomska pitanja i Andy McGuffie, šef Odjela za komunikacije i glasnogovornik EU-a su do sada učestvovali u akciji ‘dežurstvo za Muzej’.

Jasna Jelisić navodi „Kao građanka ove zemlje, i kao poreski obveznik, željela sam reći da ja, kao i mnogi drugi poreski obveznici, želim da dio naših poreskih doprinosa ide za finansiranje Zemaljskog muzeja BiH, koji je najstarija i najvrednija ustanove te vrste u BiH. Bez zbirki iz ovog Muzeja imamo puno manje toga da pokažemo kao dokaz da živimo u pristojnoj civilizaciji. Bez blaga Zemaljskog muzeja nemamo čvrstu osnovu za naš društveni, intelektualni i kulturni razvoj u ovoj zemlji. Znamo kako se stvari ne mogu uraditi u BiH, ali moramo pronaći način da uradimo ono što je potrebno, te da nađemo način da se sačuva kulturno naslijeđe najveće vrijednosti za sve narode u BIH i regiji. Građani su pokazali da im je stalo i da su spremni da preduzmu konkretnu akciju da bi zaštitili ovo blago. To je od ogromne važnosti.  Sljedeći zadatak je da učinimo da se Zemaljski muzej preporodi kulturnim programima i izložbama nakon što se otvori.“

Jan Snaidauf: „Važnost muzeja je na najmanje tri nivoa. Prvo, akumulirana vrijednost njegovih zbirki je očigledno ogromna i te zbirke sadrže neke istinski jedinstvene predmete. Drugo, značaj koji muzej ima za svakoga u Bosni i Hercegovini – to je svačije naslijeđe, i gotovo svako ima vlastitu priču o muzeju iz djetinjstva. I treće, simbolično značenje koje je muzej dobio: simbol borbe građana za jedinstvo i željenu ‘normalizaciju’ javnih odnosa. Iz svih ovih razloga je važno da se muzej ponovo otvori, a za to je potrebno pronaći održiva finansijska sredstva u javnim budžetima u BiH“.

Andy McGuffie navodi: „Muzej je ogromno kulturno dobro Bosne i Hercegovine i Evrope. On ima nešto za ponuditi svakom građaninu i građanki ove zemlje u smislu historije i osjećaja identiteta. Za turiste je on mjesto dubokog razumijevanja ove raznolike zemlje i regije. Kao mjesto obrazovanja, otkrića i civilizacije, on se treba otvoriti što je prije moguće, i to dugoročno. Osim toga će biti potrebno i određeno kreativno promišljanje kako bi se Muzeju pomoglo da osigura prihode za budući razvoj.“

Kako biste saznali više o ovoj akciji, posjetite stranice na FB i Twitteru JasamMuzejhttps://www.facebook.com/JasamMuzejhttps://twitter.com/jasammuzej ili web stranicuwww.jasam.zemaljskimuzej.ba/ .

Europa.ba