Muzej

Dr. Renzo Daviddi, otpravnik poslova Delegacije EU u BiH podržao akciju civilnog društva “Ja sam Muzej”

Dr. Renzo Daviddi, otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u BiH učestvovao je danas u akciji “dežuram za Muzej” i na taj nacin dao svoju podršku akciji koju je pokrenulo civilno društvo pod nazivom “Ja sam Muzej”. Dr. Daviddi se u dežurama u Muzeju pridružio brojnim građanima BiH, predstavnicima vladinih i nevladinih tijela kao i uposlenicima Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH,  u cilju da pomogne u podiznju svijesti u vezi sa trenutnom situacijom zatvorenog Muzeja.

Nakon posjete, dr. Daviddi je izjavio da je sramno to sto je Muzej zatvoren te dodao: “Ovaj muzej je blago Bosne i Hercegovine, veoma je značajan za baštinjenje kulture i tradicije koja će se prenositi na buduće generacije. Također, može se posmatrati kao značajan resurs za privlačenje turista jer zaista ima veliki potencijal. Mislim da je veoma vazno da se muzej ponovo otvori i to ne samo putem donatorskih sredstava, nego da se pokrene neki vid preduzetništva koji će razvijati i kultivisati ovaj resurs, kako se radi i u mnogim drugim zemljama. Kulturna baština i jeste dio ekonomije i preduzetnistva.”

Cilj akcije, koja će trajati do 4. oktobra 2015. godine,  je podsjetiti bh. i međunarodnu javnost na činjenicu da je Zemaljski muzej zatvoren skoro tri godine, te motivisati one koji su zaduzeni za rješavanje pitanja finansiranja Muzeja.

Zemaljski muzej je najstarija ustanova ove vrste u BiH i prva ustanova koja je u Jugoistočnoj Evropi izgrađena za ovu konkretnu namjenu. To je ustanova od najvećeg kulturnog, historijskog i naučnog značaja, koja čuva kulturno naslijeđe svih naroda u Bosni i Hercegovini.

Kako biste saznali više o ovoj akciji, posjetite stranice na FB i Twitteru JasamMuzej https://www.facebook.com/JasamMuzej, https://twitter.com/jasammuzej ili web stranicu www.jasam.zemaljskimuzej.ba/ .

Europa.ba