Evropska unija odobrila dodatnih 17 miliona eura za Srbiju i Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju za rješavanje problema povećanog priliva izbjeglica

Evropska komisija je 9. oktobra predstavila detalje podrške u iznosu od 17 miliona eura kako bi pomogla Srbiji i Bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makedoniji da se nose sa nezapamćenim  prilivom izbjeglica u ove dvije zemlje uoči konferencije na visokom nivou na temu rute kretanja od istočnog Mediterana preko Zapadnog Balkana, a koja se održava 10. oktobra u Luksemburgu. Novi iznos sredstava je dio ukupnih nastojanja EU-a da se bavi posljedicama sirijske krize kako je to ranije najavila Evropska komisija.

Johannes Hahn, povjerenik za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, naglasio je: „Postojeća izbjeglička kriza predstavlja izazov globalnih razmjera. Moramo djelovati u saradnji sa našim partnerima i susjednim zemljama izvan granica Evropske unije koje su najviše pogođene. Nova sredstva koja se stavljaju na raspolaganje vlastima u Beogradu i Skoplju, a koji su već učinili puno na rješavanju problema, jesu važan signal kontinuirane evropske solidarnosti“.

Christos Stylianides, povjerenik za humanitarnu pomoć i vanredne situacije, izjavio je: „Za rješavanje izbjegličke krize, moramo se pozabaviti uzrocima prisilnog raseljavanja na teritoriji Sirije, Iraka i Afganistana. Moramo nastaviti pružati podršku susjednim zemljama koje su već primile veliki broj izbjeglica. Naša je zajednička odgovornost osigurati zaštitu i humanitarnu pomoć ugroženim osobama, bez obzira gdje se nalaze, odakle dolaze i gdje idu“.

Imajući u vidu prijedloge samih zemalja i nalaze Komisije na temelju pregleda stanja provedenog u septembru 2015. godine, posebna mjera ima za cilj povećanje kapaciteta Srbije i Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije za djelotvoran i učinkovit odgovor na migracijsku krizu, jačanje njihove sposobnosti da sveobuhvatno provode svoju migracijsku politiku, uključujući i upravljanje migracijskim tokovima.

Pored toga, humanitarna podrška pomaže u osiguranju osnovnih hitnih službi u svjetlu nadolazeće zime, kao što su hrana, higijenske potrepštine, medicinske usluge, psiho-socijalna pomoć, privremeni smještaj i zaštita izbjeglica i migranata, kao i koordinacija i prikupljanje podataka o migracijskim rutama.

Opće informacije

Od 17 miliona eura, 10 miliona dolazi iz posebne mjere koju je usvojila Evropska komisija a kako bi se Srbija i Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija mogle nositi sa nezapamćenim prilivima izbjeglica u tim zemljama. Drugih 7 miliona eura sredstava je dodijeljeno ovim dvjema zemljama kao humanitarna pomoć, a u okviru opredjeljenja Komisije da dodijeli dodatnih 200 miliona eura u 2015. godini za rješavanje posljedica izbjegličke krize.

Od kraja proljeća 2015. godine, procjenjuje se da je preko 200.000 migranata prešlo preko područja Zapadnog Balkana, od čega velika većina kroz Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju i Srbiju. Povećani tokovi migranata, koji se uglavnom smatraju izbjeglicama koje bježe od građanskog rata u Siriji, premašio je kapacitete za upravljanje migracijama u tim zemljama, te imao značajan utjecaj na lokalno stanovništvo u najugroženijim područjima.

Dodatne informacije o odgovoru Evropske unije na migrantsku krizu na području Zapadnog Balkana i Turske: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-5535_en.htm
Dodatne informacije o odgovoru Evropske unije na sirijsku krizu: http://ec.europa.eu/echo/files/aid/countries/factsheets/syria_en.pdf#view=fit

Europa.ba