Potrebno je osnažiti pozitivan momentum Reformske agende, izjavio ambasador Wigemark na sjednici Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH

“Vlasti i političke stranke na svim nivoima vlasti su se obavezali na niz reformi i poduhvata kako bi približili zemlju Evropskoj uniji. Taj momentum je potrebno ne samo zadržati, nego i osnažiti”, izjavio je ambasador Lars-Gunnar Wigemark na sjednici Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH održanoj danas u Sarajevu.

Parlamentarni forum za evropske integracije okuplja parlamentarne komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, entitetskih parlamenata i Skupštine Brčko distrikta, i djeluje kao platforma za dijalog među zakonodavnim tijelima u BiH po pitanjima vezanim za EU integracije.

Obraćajući se na početku Foruma, ambassador Wigemark je rekao:

“Ukoliko bude napretka na određenim preostalim pitanjima, Bosna i Hercegovina bi trebala biti u poziciji da u skoroj budućnosti podnese kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU. Vijeće za vanjske poslove EU je istaklo korake koji su potrebni da bi se ovaj cilj ostvario, u decembru prošle godine. Prije svega, mi u Evropskoj uniji bismo željeli vidjeti značajan napredak u provedbi Reformske agende. Na drugom mjestu, potreban je napredak na trgovinskom prilagođavanju u pogledu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Treće, potrebno je usaglasiti funkcionalnu koordinaciju o pozicijama koje se tiču EU.

“Potrebno je da BiH okonča adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju uzimajući u obzir pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji. Osiguravanje efikasne koordinacije po svim pitanjima važnima za EU je također ključno. Ono je potrebno kako bi se postiglo uravnoteženo, objektivno donošenje odluka po svim pitanjima koja se tiču procesa integracija i treba da bude efikasno i funkcionalno.”

Ambasador Wigemark je istakao ključnu ulogu parlamenata u prilagođavanju domaćeg zakonodavstva zahtjevima pravne stečevine EU, i izrazio punu  podršku radu Parlamentarnog foruma, tijela koje okuplja parlamente u BiH u konsenzusu oko EU integracija.

Europa.ba