Delegacija EU i Ured specijalnog predstavnika EU pozdravljaju donošenje novog paketa socioekonomskih reformi od strane entiteta

Kao što je istaknuto u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, vlasti na svim nivoima u zemlji trebaju dogovoriti i provesti novi set socio-ekonomskih reformskih mjera, a u potpunom skladu sa Programom ekonomskih reformi i povezanim strateškim smjernicama.

Delegacija EU i Ured specijalnog predstavnika EU pozdravljaju kao dobar prvi korak, donošenje novog paketa socio-ekonomskih reformi od strane obje entitetske vlade na današnjim paralelnim sjednicama.

Entitetske vlade opredijelile su za usvajanje reformi u sferi svojih nadležnosti kako bi: poboljšale poslovno okruženje i stimulirale rast i konkurentnost, depolitizirale državna preduzeća, reformirale zdravstveni sistem, te pružile bolje prilike za mlade, žene i socijalno osjetljive grupe.

Kako bi se širom zemlje osiguralo prihvatanje i dosljedna politička podrška socio-ekonomskim reformama, potrebno je koordinirati provedbu reformi između svih vlasti, uključujući i državni nivo, kroz zajednički akcioni plan.

Ponovno naglašavamo poziv za brzo formiranje vlasti na državnom nivou, kako bi se nastavio ovaj važan rad i omogućilo vlastima na svim nivoima u BiH da pokrenu dosljedne reforme za bolji život građana.”

Europa.ba