Ambasador Wigemark: “Sada je vrijeme da se zauzme stav u korist radnih mjesta i razvoja”

Komentarišući set zakona o akcizama i o osiguranju depozita u bankama nakon jučerašnje sjednice Predstavničkog doma, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, je izjavio:

“Pomno pratimo dešavanja u Parlamentu. Zakoni o akcizama i bankarstvu su važni elementi Reformske agende i uslovi neophodni za aranžman s MMF-om, kao i finansiranje velikih infrastrukturnih projekata širom BiH od strane EBRD-a i drugih financijskih institucija. Ovi programi će se u svakom slučaju nastaviti i uključuju mnogo drugih pozitivnih koraka za poboljšanje ekonomskih i socijalnih prilika u cijeloj zemlji.

Što je još važnije za narod u BiH, povećanje akciza je potrebno da bi se smanjilo vrijeme transporta, te omogućilo proizvođačima iz BiH da svoje proizvode pravovremeno plasiraju na međunarodna tržišta. Time će se zauzvrat kreirati više radnih mjesta, uključujući kroz izgradnju autocesta, te poboljšati usluge i privući prijeko potrebne investicije. Sve će ovo biti odgođeno ako predloženo zakonodavstvo ne bude usvojeno što je prije moguće.

Stoga, očekujemo od svih izabranih predstavnika da nastave sa svojim naporima da se iznađe put ka naprijed koji će podržati većina parlamentaraca u oba doma Parlamenta. Sada je vrijeme da se zauzme stav u korist radnih mjesta i razvoja.”

Europa.ba