Ambasador Wigemark: Svi politički akteri u FBiH treba da rade zajedno da bi osigurali da Parlament u potpunosti funkcioniše

Komentirajući prekid jučerašnje sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, je izrazio zabrinutost oko kontinuiranog zastoja i nedostatka istinske političke posvećenosti koji već nekoliko mjeseci blokiraju rad Parlamenta FBiH.

“Niko nema koristi od kontinuiranog zastoja. Sada je potrebno da vidimo djela koja će istinski biti u najboljem interesu građana na čije se potrebe uopšte ne odgovara jer političke stranke ne mogu da postignu dogovor. Svi politički akteri u Federaciji BiH treba da rade zajedno da bi osigurali da Parlament u potpunosti funkcioniše. Federalni parlament ne smije da bude arena za različita politička cijenkanja pod cijenu velikih kašnjenja u hitnim reformama i interesa običnih ljudi. To je političko tijelo koje predstavlja građane i njihove interese,” izjavio je ambasador Wigemark.

“Svi politički lideri u BiH su se obavezali da će reformama unaprijediti ekonomsku i socijalnu situaciju. Ali Parlament Federacije BiH neće moći ispuniti svoje obaveze ukoliko se ove političke igre nastave na uštrb svakodnevnog života građana. Stoga apelujem na odgovorne lidere političkih stranaka da uspostave konstruktivniju klimu i fokusiraju se na ubrzano rješavanje prioritetnog zakonodavstva, kao što su novi zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju ili nova regulativa o bankarskom sektoru, a kako bi se provele prijeko potrebne reforme. Vrijeme je već izgubljeno.

Evropsku uniju neće impresionirati niko ko djeluje samo u skladu sa uskim etničkim ili drugim interesima. Takvo ponašanje može samo usporiti proces EU integracija. Građani ove zemlje žele da vide stvarni konsenzus, a ne politički zastoj i ekonomsko nazadovanje.”

 

Europa.ba