Ambasador Wigemark u Tuzli: Prilike za investicije i nova radna mjesta su cilj podrške Evropske unije

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark posjetio je Tuzlu 12. aprila 2017. godine. Tom prilikom, ambasador Wigemark je posjetio BIT Centar (Business Innovation Technology Park), koji je podržala Evropska unija kroz projekat “Best 4 SMEs”. U okviru ovog projekta, EU je uložila 220,000 eura u obnovu i opremanje zgrade 4 BIT centra. Ova podrška je rezultirala stvaranjem oko 50 novih radnih mjesta i 20 novih malih i srednjih preduzeća.

U razgovoru s predstavnicima poslovne zajednice iz područja Tuzle, ambasador Wigemark je naglasio kako je cilj ovakve podrške EU poticanje prilika za investicije i stvaranje novih radnih mjesta. Također je istakao da, putem Reformske agende, ulaganje u otvaranje novih radnih mjesta, posebice za mlade i obrazovane profesionalce treba biti glavni prioritet zemlje i najbolji ulog u njenu budućnosti. Sagovornici su takođe razgovarali o poboljšanjima koja su potrebna za sistem istraživanja i inovacija u BiH.

Naglašeno je da poslovni inkubatori i inovacijski parkovi poput BIT Centra značajno doprinose lokalnom razvoju stvaranjem radnih mjesta, diversifikacijom lokalne ekonomije, prijenosom tehnologija i osnaživanjem partnerstava sa univerzitetima, regionalnim poslovnim mrežama, potencijalnim investitorima i međunarodnim donatorima.

Ambasador Wigemark je posjetio Centar za promociju tipičnih proizvoda sjeveroistočne BiH, koji je dio klastera 20 malih proizvođača čiji je rad podržala Evropska unija, gdje je razgovarao o tome kako turizam olakšava njihov pristup tržištu.

Tokom posjete, ambasador Wigemark se također sastao sa gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem, s kojim je razgovarao o socio-ekonomskoj situaciji u tuzlanskom području, posebice nezaposlenosti mladih.

Europa.ba